Po 2014-ųjų kino žemėlapį pasižvalgius

Ką žiūrėti kitais metais

„Groja Liuvinas Deivisas“
„Groja Liuvinas Deivisas“

 

Dauguma 2014-ųjų premjerų jau suplanuotos ir sugulė kino festivalių programose bei kino teatrų repertuare. Tiesa, Lietuvos kino teatrai, kaip ir ankstesniais metais, orientuosis ne į pasaulinius standartus, o į lietuvių pomėgius, bet intelektualesnio ir meniškesnio kino spragas bandys užpildyti sinefilų viltis – kino festivaliai. Bus ir palyginti daug lietuviškų premjerų, bet apie jas – jau 2014-aisiais. Naujųjų išvakarėse pabandžiau pasiaiškinti, kuriuos iš daug žiniasklaidos dėmesio susilaukusių filmų galime tikėtis pamatyti Lietuvos ekranuose. Filmai įvairūs, bet daugumą amerikietiškų įkvėpė realios istorijos.

 

„12 metų vergovės“ („12 Years a Slave“, JAV, D. Britanija, 2013). Naujausias Steve’o McQueeno („Gėda“) filmas – neabejotinas „Oskarų“ ir „Auksinių gaublių“ favoritas. Jis pagrįstas tikra XIX a. gyvenusio juodaodžio Solomono Northupo (1808–1857) gyvenimo istorija. Šį gimusį laisvą smuikininką virtuozą iš Niujorko pavogė ir pavertė Luizianos plantacijų vergu. Pagrindiniuose vaidmenyse – iš McQueeno filmų neišnykstantis Michaelis Fassbenderis, Chiwetelis Ejioforas, Bradas Pittas ir Benedictas Cumberbatchas. Kur. Greičiausiai per „Kino pavasarį“.

 

„Amerikietiška afera“ („American Hustle“, JAV, 2013). Naujuoju amerikiečių kritikų numylėtiniu tapusio Davido O. Russello („Optimisto dienoraštis“) filmas paremtas realia tarp 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių vykdyta FTB operacija „Abscam“. Operacijos tikslas buvo išsiaiškinti, kaip vyksta prekyba vogtais šedevrais, kuriuos iš gangsterių perka Artimųjų Rytų kolekcionieriai. FTB agentai tapo vertybių perpardavinėtojais. Jie išaiškino ne tik gangsterius, bet ir korumpuotus politikus. Nors ne visi žavisi šiuo filmu, stilingai atkurta 8-ojo dešimtmečio atmosfera bei aktoriai Christianas Bale’as, Bradley’is Cooperis, Amy Adams, Jennifer Lawrence suvilios ne vieną kino mėgėją. Kur. Kino teatruose nuo sausio 17 d.

 

„Dalaso klubas“ („Dallas Buyers Club“, JAV, 2013). Filmas mėgstantiems kine paašaroti, pasekti ligos istorijas, tiems, kurie liko sužavėti ankstesnio kanadiečių režisieriaus Jeano-Marco Vallée filmu „Cafe de Flore“ bei tiems, kuriuos domina filmų populiarumo fenomenas. „Dalaso klubas“ taip pat paremtas realia istorija. Filmo herojui – Teksaso elektrikui 1986 m. buvo diagnozuotas AIDS, ir gydytojai pranašavo greitą mirtį. Bet vyras, kurį vaidina Matthew McConaugh, nepasidavė ir pradėjo naudoti dar tik bandomus nelegalius vaistus, paskui įkūrė pogrindinį verslą ir padėjo kitiems ligoniams. Jis netapo „geriečiu“, todėl, matyt, istorija ir įdomi. Kur. Kino teatruose nuo sausio 3 d. arba per „Kino pavasarį“.

 

„Didelės akys“ („Big Eyes“, JAV, 2014). Kino biografijų mada neaplenkė ir Timo Burtono. Jis kuria filmą apie dailininką Walterį Keane’ą (Christoph Waltz) ir jo žmoną Margaret (Amy Adams), kurie išgarsėjo 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiais, nupiešę seriją didžiaakių vaikų portretų. Kur. Greičiausiai kino teatruose ateinančių metų pabaigoje.

 

„Dingo mergina“ („Gone Girl“, JAV, 2014). Davido Fincherio gerbėjai, be abejo, nekantraudami laukia naujo režisieriaus filmo. Tai bus trileris apie pavyzdingą porą Ami ir Niką. Jie tapo finansinės krizės aukomis ir buvo priversti palikti Manhataną. Pora grįžta į gimtąjį Niko miestą. Tačiau penktųjų vedybų metinių dieną Ami dingsta... Pagrindinius vaidmenis filme kuria Benas Affleckas ir Rosamunde Pikeplus. Kur. Greičiausiai kino teatruose ateinančių metų lapkritį.

 

„Glorija“ („Gloria“, Čilė, Ispanija, 2012). Vienas šilčiausių ir žaviausių šiųmetės Berlinalės filmų. Po skyrybų su vyru, kuris išėjo pas jaunesnę, Sebastiano Lelio filmo herojė Glorija (Paulina Gracia) jaučiasi vieniša. Vaikai suaugę ir motinai neturi laiko. Glorija vaikšto į pagyvenusiems žmonėms rengiamus šokius, pro didelius akinių stiklus smalsiai žvalgosi į potencialius partnerius, lanko įvairiausius užsiėmimus ir nori gyventi pilnakraujį gyvenimą. Šokiuose ji sutinka Rodolfą, kuris prieš metus išsiskyrė su žmona. Tarp jų užsimezgęs ryšys žada ne tik seksualinius santykius, bet ir tikrą, gal paskutinį jausmą. Kur. Greičiausiai per „Kino pavasarį“.

 

„Groja Liuvinas Deivisas“ („Inside Llewyn Davis“, JAV, 2013). Netikėtas, melancholiškas ir niūrus Ethano ir Joelio Coenų filmas perkels į 7-ojo dešimtmečio pradžios Niujorką, menininkų Meką – Grinič Vilidžą. Čia bando prasimušti folk dainininkas Liuvinas Deivisas (jį tobulai suvaidino Oscaras Isaacas). Regis, Liuvinui nestinga nei talento, nei jautrumo, nei pasišventimo, tačiau jam juodai nesiseka. Jis nevykėlis. Todėl Liuvinas ir blaškosi ieškodamas namų, meilės, vietos gyvenime. Coenai ironiškai, bet užjausdami rodo savo herojaus odisėją, kurioje herojų lydi rudas įžūlus katinas Ulisas. Filme daug muzikos ir žvaigždžių – Carrey Mulligan, Justinas Timberlike’as, Johnas Goodmenas. Kur. Greičiausiai per „Kino pavasarį“.

 

„Meškiukas Padingtonas“ („Paddington Bear“, JAV, D. Britanija, 2014). Pasakojimą apie Peru gimusį meškiuką, kuris atvyksta į Londoną, sukūrė rašytojas Michaelas Bondas. Surastas Padingtono stotyje meškiukas gavo stoties vardą. Jis tapo ne tik knygų, bet ir animacinių filmų personažu. Filme, kurį režisuoja Paulas Kingas, meškiukas pateks į Braunų šeimą (juos vaidina Nicole Kidman ir Colinas Firthas). Meškiukas nori tapti tikru anglų džentelmenu, jis yra mielas, mandagus, bet kartais ir jam atsitinka rūpesčių. Todėl jis taip patinka ir dideliems, ir mažiems. Kur. Kino teatruose nuo 2014 m. gruodžio 5 d.

 

„Nebraska“ (JAV, 2013). Kelio filmas apie senį (Bruce Dern), kuris papiktina šeimą, nusprendęs pėstute leistis iš Montanos į gimtąją Nebraską, kur esą jo laukia milijonas. Bet jauniausias sūnus nusprendžia tėvui padėti ir nuvežti į gimtinę. Iš tikrųjų jaunėlis bando apsaugoti alkoholiką tėvą nuo galimų nelaimių. Kelyje jie sutiks daug skirtingų žmonių ir ims geriau suprasti vienas kitą. Banalų siužetą į ekraną perkėlė režisierius Alexandras Payne’as, kuris moka kurti dramas apie sudėtingus paprastų žmonių santykius. Kur. Greičiausiai per „Kino pavasarį“.

 

„Nuodėmės prisilietimas“ („Tian zhu ding“, Kinija, 2013). Daugumoje geriausių 2013 m. sąrašų atsidūręs vieno svarbiausių šiuolaikinių kinų režisierių Jia Zhangke filmas pasakoja apie keturis personažus (kalnakasį, migrantą, saunos patarnautoją ir darbininką) iš keturių Kinijos provincijų. Personažų likimai atspindi šalies gyvenimą. Kritiškai permainas vertinantis režisierius filme sukūrė audringą ekonominę raidą išgyvenančios ir prievartos bacila užsikrėtusios visuomenės portretą. Kur. Greičiausiai per „Kino pavasarį“.

 

„Stiprusis angelas“ („Pod Mocnym Aniołem“, Lenkija, 2012). Naujas originaliausio šių dienų lenkų režisieriaus Wojciecho Smarzowskio („Blogi namai“, „Rožė“, „Kelių policija“) filmas sukurtas pagal ir lietuviškai išverstą Jano Pilcho romaną. Filmo herojus yra rašytojas ir alkoholikas. Jis įsimyli jauną merginą ir supranta, kad turi dėl ko gyventi. Bet vieną dieną rašytojas vėl ateina į „Stipriojo angelo“ barą ir geria, kol patenka į ligoninę. Rašytoją suvaidino Robertas Więckiewiczius („Tamsoje“, „Valensa. Vilties žmogus“). Kur. Kol kas neaišku, gal per Lenkų kino savaitę.

 

„Virtiniai“ („Pelmeni“, Rusija, 2013). Genadijaus Ostrovskio juodosios komedijos herojai – du broliai (vienas – beveik banditas, kitas – gėjus), kurie po tėvo mirties nori, kad jų mama neliūdėtų, todėl prašo gaminti nuostabius virtinius. Esą jų visiems reikia. Virtinių jau visi atsivalgė, todėl broliai juos užkasa, išmeta ir pan. Bet tai nepatinka homofobui (beveik tokiam kaip seimūnas Gražulis), kuris žudo gėjus ir daro iš jų faršą. Kur. Greičiausiai per „Kino pavasarį“.

 

„Volstryto vilkas“ („The Wolf of Wall Street“, JAV, 2012). Gyvojo klasiko Martino Scorsese’s ir Leonardo DiCaprio duetas taip pat sukūrė filmą apie realų žmogų Jordaną Belfortą, kuris 1987 m. įkūrė vieną didžiausių brokerių kontorų, o po dešimties metų buvo nuteistas už pinigų plovimą ir kitus finansinius nusikaltimus. Filmo idėją Scorsese rutuliojo septynerius metus, o DiCaprio praleido su Belfortu daug laiko, norėdamas kuo giliau įsijausti į vaidmenį. Turint omenyje, kad jo personažas sėkmingai atsikratė alkoholio ir narkotikų priklausomybės ir dabar rašo knygas bei skaito paskaitas apie tai, kaip pasiekti sėkmės, galima įsivaizduoti, kaip buvo įdomu kurti filmą. Sprendžiant iš reklaminių treilerių, tai turėtų būti Volstryto satyra. Bet žmonių, iš kurių lengvai uždirbti milžiniški pinigai atima protą, juk yra ne tik ten. Kur. Kino teatruose nuo sausio 3 d.