Karo šunys


Režisierius Todd Phillips

Vaidina Jonah Hill, Miles Teller, Ana de Armas, Bradley Cooper

2016, JAV, 114 min.


Filmas pagal tikrą istoriją. Ji savaime įdomi – du jaunuoliai falsifikuodami dokumentus ir patekdami į absurdiškas bei pavojingas situacijas pardavinėja ginklus Pentagonui. Pirmas filmo pusvalandis, kaip ir būdinga tokioms istorijoms, įtraukia. Įdomu sekti keisto ir pavojingo verslo pradžią, tačiau vėliau, kaip sakoma, kūrėjai šoka iš klumpių. Persistengia ir scenaristas, ir režisierius, ir aktoriai, gal net ir spalvų korektoriai truputėlį prisideda prie hiperbolizavimo, vietomis iki koktumo padidinę kontrastą ar akivaizdžiai padaugindami mėlynos.

Žiūrint „Karo šunis“ apima nevilties jausmas. Tai nėra vienas tų filmų, kur nuo pat pirmo scenarijaus puslapio ir šūksnio action visi dalyviai žino, kad kuria prasto filmo kopijos kopiją, ir yra tikri, kad visi tai pastebės, bet vis tiek eis į kiną, nes nori atsipalaiduoti ir apie nieką negalvoti. Jie nemanė kuriantys ir kažką ypatingo ar gilaus. Tiesiog norėjo sukalti gyvą ir energingą trilerį, kuris vietomis juokina. Tačiau tam neužtenka personažų, kurie taškosi seilėmis, kameros triukų, sulėtintų šaudymų kalašnikovu ir kelių vulgarių juokelių. Ne, režisieriau Toddai Phillipsai, sukūręs visas „Pagirias“, to neužtenka.

Reikalas tas, kad abu pagrindiniai personažai, kuriuos atsidavę vaidina Jonah Hillas ir Milesas Telleris, yra plokšti kaip Vakarų Žemaitijos lyguma. Vienas – psichinis nenaudėlis iš prigimties, o kitas – prisibijantis, bet rodantis daug pastangų ir mėgstantis reikšmingai žiūrėti į veidrodį. Pabaigoje sužinosime, kad meilė ir ramybė geriau nei lagaminas pinigų, bet ir lagaminas pinigų nepakenks.

Nenoriu pasakyti, kad kiekvienas filmas turėtų mums atskleisti, ko mes nežinome, ir kaip nors pamokyti moralės ar suteikti išminties. Jokiu būdu. Bet filmas negali bukinti ir demonstruoti, jog nusikalstama veikla, akivaizdus pavojus gyvybei ir kitos iš nelegalios prekybos ginklais kylančios problemos žmogaus niekaip neveikia psichologiškai.