Trumpas metras filmai plečia kino ribas

Prasidėjo „Vilniaus kino šortai“

„Mylėkitės“
„Mylėkitės“

Spalio 10-ąją prasideda didžiausias Baltijos šalyse tarptautinis trumpo metražo filmų festivalis „Vilniaus kino šortai“. Jo konkursui buvo pateikta per 2000 filmų, bet konkursinės programos sudarytojai atrinko vidutiniškai tik po tris iš šimto. Aštuntą kartą vyksiančio festivalio konkursinėse programose bus parodyti 69 filmai iš 31 šalies ir 5 žemynų. Lyderiais galima vadinti prancūzus – bus parodyta net vienuolika filmų. „Kūrėjų aktyvumas pranoko mūsų lūkesčius – gavome rekordinį darbų skaičių. Atrinkome tik pačius geriausius, kurie privers šypsotis, iškels klausimų diskusijoms ar sužadins įvairias emocijas. Programos sudarytojai ilgai ginčijosi, diskutavo, bet nė dėl vieno filmo nesileido į kompromisus, neapsiribojo geografija ar žanrais. Atrinkome tik tuos filmus, kurie leis plėsti kino suvokimą, jo galimybių ribas ir pažinti naujų šalių kiną“, – sako Rimantė Daugėlaitė, „Vilniaus kino šortų“ direktorė.

 

Festivalio programojerodomi žinomų – Vokietijos, Italijos, Lenkijos – ir tik atrandamų kino teritorijų – Kolumbijos, Juodkalnijos, Kipro filmai. Bus pristatytas ir vienas lietuviškas filmas. Konkursinę programą sudarė režisierius Andrius Blaževičius, kino kritikas Gediminas Kukta, prodiuserė ir fotografė Liuda Drižytė. Geriausius filmus rinks tarptautinis žiuri.

 

„Kanų, Berlyno, Klermono-Ferano, Venecijos, Oberhauzeno, Tamperės festivaliai – tai tik keli prestižiniai renginiai, kuriuose buvo rodomi mūsų konkursinės programos filmai. Džiaugiamės, kad intensyviai keliaudami po tarptautinius kino festivalius filmai užsuks ir pas mus“, – sako Marija Razgutė, festivalio projektų koordinatorė.

 

„Vilniaus kino šortai“ pakvies ir į specialiąsias programas. Išsiilgusiems subtilaus humoro liūdėti neleis penkių žavių prancūziškų komedijų programos filmai. Bus parodyta vieno didžiausių Europoje trumpametražių filmų festivalio „Brest European Short Film Festival“ septynių filmų programa, parengta specialiai „Vilniaus kino šortams“. Festivalis nudžiugins ir lietuviškos dokumentikos gerbėjus – pristatys lietuvių režisierės Oksanos Burajos filmų retrospektyvą.

 

Pirmą kartą festivalyje rengiamas kino industrijai skirtas Baltijos šalių trumpametražių filmų projektų forumas „Baltic Pitching Forum 2013“. Kūrėjai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos bus mokomi aiškiai ir įdomiai pristatyti naujo filmo idėją, sudominti potencialius platintojus ar investuotojus. Projektus vertins tarptautinė septynių narių komisija.

 

Trumpi filmai – ir kūrybos laisvė, ir malonumai mažomis dozėmis

Vienoje trumpametražio filmo minutėje gali tilpti visas pasaulis ir dar likti vietos žiūrovų nuostabai. Kuo trumpos kino formos vilioja režisierius? Kuo jos žavi kino mėgėjus? Mintimis apie tai dalijasi žinomi Lietuvos kino režisieriai ir reklamos specialistai.

 

Dokumentinio kino režisieriui, Nacionalinės premijos laureatui Audriui Stoniui trumpametražis filmas pirmiausia asocijuojasi su kinematografine laisve – gali sau leisti žaisti, eksperimentuoti, daryti tai, ko galbūt nedrįstum kurdamas pilnametražį filmą. Pasak Stonio, prie trumpametražio kino vis dažniau grįžta ir didieji režisieriai: „Garsūs kino autoriai trumpąsias formas atranda iš naujo. Jiems tai laboratorija, kurioje netvyro įtampa. Bet ar kiekvienas gali kurti trumpą filmą? Nemanau. Čia tas pats, kaip pasakyti – viso Bacho koncerto nesugročiau, bet leiskite atlikti trumpą preliudą.“

 

„Malonumai mažomis dozėmis“, – tokią asociaciją žodžiai „trumpametražis filmas“ sukelia Tomui Ramanauskui, reklamos agentūros „New!“ kūrybos vadovui, kuriančiam savo pirmąjį animacinį filmą „Po mirties, prieš pragarą“.

 

Trumpametražį filmą tarpine stotele laiko režisierius ir prodiuseris Donatas Ulvydas: „Trumpas filmas – galimybė kino kūrėjams parodyti savo stilių, išmonę ir meninius sprendimus prieš kuriant pilnametražį. Tai lyg kontrolinis darbas.“ Jo nuomone, trumpametražiai filmai šiandien puikiai pritaikyti festivaliams – tai geriausia vieta, kur kūrėjai gali būti pastebėti.

 

Speciali prancūziškų komedijų programa

„Komedijos tikslas – padaryti žmogų geresnį jį linksminant“, – prieš tris šimtus metų yra pasakęs legendinis prancūzų dramaturgas Molière’as. Prisiminę jo posakį, „Vilniaus kino šortai“ parodys specialią penkių prancūziškų komedijų programą. Ją sudarė Bresto kino festivalio programos direktorius Massimilianas Nardullis. Už geriausią trumpametražę juostą „Cezariui“ nominuota komedija „Galėjau būti kekšė“ (rež. Baya Kasmi) – tai istorija apie pašėlusią panelę, perdėm normalų vyruką, seną muzikos mokytoją ir netikėtą šios trijulės susitikimą. „Penio kirtis“ (rež. Jean-Baptiste Saurel) pasakoja apie kuklaus vaikino Franciso pastangas atskleisti jausmus bendradarbei, tačiau nepasitikėjimas savo „vyrišku pasididžiavimu“ trukdo tai padaryti. Tarptautinių festivalių favorito – animacinio filmo „Mažasis drakonas“ (rež. Bruno Collet) – herojus yra guminis žaisliukas, kuriame po mirties įsikūnijo paties Bruce’o Lee siela. „Mašinų tyloje“ (rež. Paul Calori, Kostia Testut) apatinio trikotažo gamyklos darbininkės sukyla į kovą, nes siuvimo mašinos pervežtos į kitą šalį, kur pigesnė darbo jėga. Ar nepatenkintų moterų veiksmai pasmerkti nesėkmei? O kaip pirmąją darbo dieną telefoninių apklausų įmonėje seksis poetui Žiuljenui? Atsakymai – komedijoje „Žuvies kauksmas“ (rež. Sébastien Carfora).

 

Spalio 10–13 d. „Vilniaus kino šortų“ filmai bus rodomi Vilniuje. Spalio 15–20 d. festivalis keliaus po 6 Lietuvos miestus – Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Nidą, Ukmergę.