Ledo ir ugnies susidūrimas

Stellanas Skarsgårdas apie filmą „Bjornas Borgas prieš Makenrojų“

Kadras iš filmo „Bjornas Borgas prieš Makenrojų“
Kadras iš filmo „Bjornas Borgas prieš Makenrojų“

Filmo „Bjornas Borgas prieš Makenrojų“ („Borg vs. McEnroe“, Danija, Suomija, Švedija, 2017) režisierius Janusas Metzas Pedersenas prisipažįsta: „Nesu teniso sirgalius, nors, aišku, žinojau šios dvikovos istoriją, jos ypatingą eigą. Tačiau kuo labiau gilinausi į scenarijų, tuo daugiau atradau personažuose psichologijos gelmių, tamsiosios žmogaus prigimties, kuri stulbina.“ Režisieriaus minima dvikova – tai garsusis Vimbldono finalas 1980-aisiais. Jame dalyvavo keturių prieš tai vykusių finalų nugalėtojas Bjornas Borgas ir jaunasis pretendentas Johnas McEnroe’jus. Susitikimas truko beveik penkias valandas, galiausiai nugalėtoju tapo Borgas. Po keliasdešimties metų sudėtingos tenisininkų asmenybės ir jų mūšis tapo pretekstu pasvarstyti klausimus, kuriuos sporte dažnai užstoja emocijos ir rezultatas. Pasak Metzo Pederseno, „karjeros pabaigoje Borgas užduodavo sau egzistencinius klausimus: „Ką čia veikiu? Kokią prasmę turi tai, ką darau?“ Abu sportininkai jautėsi vieniši, abu siekė sėkmės vidinio perdegimo kaina. Jie turėjo daug daugiau bendrumo, nei atrodė iš pirmo žvilgsnio.“

 

Apie filmą „Bjornas Borgas prieš Makenrojų“ Borgas, kurį suvaidino Sverriras Gudnasonas, atsiliepia palankiai dar ir todėl, kad jame nusifilmavo jo sūnus. Metzas Pedersenas prisimena: „Leo atėjo į aktorių atranką ir padarė puikų įspūdį. Tačiau abejojau, ar patikėti jam vaidmenį, nes nenorėjau pakliūti į situaciją, kai Bjornui kas nors nepatiks ir jis pagrasins Leo pasitraukimu. Be to, tai dvelkė pigia rinkodara. Bet galiausiai supratau, kad kurdamas filmą apie Bjorną privalau pasinaudoti galimybe bendrauti su jauna jo kopija.“

 

McEnroe’jus leidžia suprasti, kad filmas nuvylė, nes kūrėjai su juo nepalaikė ryšio, o aktorius Shia LaBeoufas nerado laiko susitikti ir išgirsti patarimų, kaip prisodrinti personažą autentikos. McEnroe’jus kadaise įkvėpė aktorių Tomą Hulce’ą, Milošo Formano filme „Amadeus“ suvaidinusį jaunąjį Mozartą. Hulce’as sėmėsi įkvėpimo iš teatrališkų McEnroe’jaus pykčio priepuolių teniso kortuose. Metzas Pedersenas tvirtina, kad tenisininkas turėjo finansinių reikalavimų, kurių filmo kūrėjai negalėjo įvykdyti, ir pabrėžia, kad tai nesumenkino filmo ištarmės: „Tai universali istorija apie ambicijas, atsidavimą, sunkius kompromisus. Tik Borgo ir McEnroe’jaus atveju ji intensyvesnė kokį tūkstantį kartų.“

 

Švedijoje nacionaline vertybe vadinamas aktorius Stellanas Skarsgårdas filme „Bjornas Borgas prieš Makenrojų“ suvaidino Borgo trenerį. Pateikiame aktoriaus pokalbio su Magdalena Maksimiuk, išspausdinto žurnale „Twój Styl“, fragmentus.

 

Ar žaidžiate tenisą?

Ne, iš tikrųjų nesu jokio sporto sirgalius.

 

Bet matėte garsiąją 1980-ųjų Vimbledono dvikovą?

Žinoma! Tada Švedijoje ją žiūrėjo visi. Pamenu tuščias gatves ir žmones priešais televizorių. Tada turėjome tik du televizijos kanalus. Kitą dieną visi tik apie tai ir kalbėjo.

 

Kartais ši dvikova aprašoma kaip ledo ir ugnies susidūrimas, bet juk tie žmonės turėjo daug daugiau bendrų nei juos skiriančių bruožų.

Jie abu nemokėjo suvaldyti nervų, bet Borgas iš to išaugo, nes suprato, kas iš tikrųjų yra svarbu. Netikėtai vieną dieną jis tiesiog liovėsi korte rodęs emocijas. Filmuojant „Bjornas Borgas prieš Makenrojų“ supratau, kad esant pasaulio teniso viršūnėje reikia visiškai susikaupti į tai, kad esi geriausias. Visa kita atsiduria antrame plane. Ir Borgas, ir McEnroe’jus skirtingai kovojo su stresu. Įdomu, kad jauniausias Borgo sūnus, kuris yra jaunių čempionas ir filme vaidina paauglį Borgą, korte reaguoja visiškai taip pat kaip tėvas. Jis negali pralaimėti. Manau, žiniasklaida sugalvojo tą ledo ir ugnies palyginimą, nes jis turi kultūrinį pagrindą. Skandinavai garsėja santūrumu, o amerikiečiai garsiai kalba, yra iškart pastebimi.

 

Be trenerio, didžiausią įtaką Borgui turėjo jo sužadėtinė Mariana. Ji vienintelė iš Borgą supančių žmonių tvirtai stovėjo ant žemės. Gal tai jos dėka Borgas taip pat atrodė paprastas žmogus?

Tuvos Novotny suvaidinta Mariana – vienas šviesiausių filmo vaidmenų. Ji buvo tenisininkė, todėl gerai žinojo, kas yra sportinė karjera. Taip pat ji žinojo, nors gal ne taip aiškiai, kad yra ideali Borgo partnerė tuo laiku, kai jis sulaukė milžiniškos sėkmės, bet kartu ir streso bei įtampos. Tačiau juk kalbame apie nepatyrusius dvidešimtmečius, kurie staiga tampa vienais svarbiausių ir turtingiausių pasaulio žmonių.

 

Ar būtent ši tema Jus ir patraukė? Teniso sėkmės kainos analizė?

Esu prisirišęs prie istorijų pasakojimo tradicijos. Tokių, kurios nesupaprastintos, nepasakojamos tik pramogai. Mano protas – ne analitiko. Šiuo požiūriu niekas nesikeičia jau daug metų.

 

O kas pasikeitė?

Kadaise buvau labai pretenzingas aktorius. Man atrodė (visiškai rimtai!), kad viskas, ką darau, turi būti tikras menas. Dabar esu labiau atsipalaidavęs. Man nesunku kartkartėmis suvaidinti popkorniškoje kvailybėje. O paskui filmuojuosi niūriuose nepriklausomuose filmuose. Radau reikiamas proporcijas, pusiausvyrą.

 

Išmokėte to savo vaikus? Keturi jų tapo aktoriais.

Alexanderis yra geras tokio požiūrio pavyzdys. Imasi įvairių dalykų ir džiaugiasi. Man regis, visi mano vaikai pastebėjo, kad aktorystė man neįtikėtinai maloni.

 

O dabar Billas suvaidino Stepheno Kingo romano „Tai“ ekranizacijoje. Dar vienos didelės karjeros pradžia?

Būtų visai gerai. Jo filmo dar nemačiau ir truputį baiminuosi. Tačiau man svarbiausia, kad prie stalo virtuvėje vis dar sugebame kalbėti apie kitus dalykus, ne apie darbą. Nors, tiesą sakant, mielai dalijamės paskalomis kino tema. Ypač apie blogus režisierius.

 

Parengė Kora Ročkienė