„Kūno atmintis“, rež. Ulo Pikkov

„Kūno atmintis“, rež. Ulo Pikkov

Galerija (2)

Netrukus

Tindirindis 2011

2011.10.24 –11.16 Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Panevėžys, Nida
Šiemetinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ pristatys geriausios nekomercinės animacijos derlių iš įvairių pasaulio šalių.

Metų pradžioje snieguotoje Suzdalėje, Rusijoje, susipažinome su naujausiais rusų animacijos meistrų darbais. Jų kūryba džiugina gilumu ir aukštu meniniu lygiu. Autoriai puoselėja gerąsias animacinio kino tradicijas, ekranizuoja rusų literatūros klasikų kūrinius, liaudies pasakas, kuria filmus apie garsius menininkus. Geriausius filmus iš Suzdalės festivalio programos parodysime ir „Tindirindžio“ žiūrovams.

 

Tikra animacijos Meka yra Tarptautinis animacinių filmų festivalis Ansi, Prancūzijoje. Čia susirenka tūkstančiai autorių, animaciją studijuojančio jaunimo ir šiaip didelių šio meno gerbėjų. MIFA mugėje garsiausios filmų gamybos ir platinimo kompanijos iš viso pasaulio pristato tūkstančius įvairiausių žanrų animacinių filmų. Čia tikrai galima išvysti visas animacijos meno spektro spalvas. Nuostabu, kad su filmų autoriais galima pabendrauti asmeniškai ir pakviesti jų filmus į „Tindirindžio“ festivalį.

 

Lietuvių programa

 

Šiemet lietuvių filmų programa yra sudaryta beveik vien iš jaunų autorių filmų, studentų darbų ir debiutantų. Programoje 01LT „Lietuvių animacija“ pamatysime debiutinius filmus: režisieriaus Vladislavo Berežoko filmą „Zuikio kopūstai“, režisierės Jurgos Šurnaitės „Lukošiuką“ – lietuvių liaudies pasaką apie piktąją raganą ir ežere nuo jos besislapstantį mažąjį Lukošiuką. Virginijaus Malčiaus filmas „Užstalė“ – tai šaržuotas pasakojimas apie mūsų visuomenės ligas. Stalas yra vieta, kur paskelbiamas karas, pasirašomos taikos sutartys, mirties, trėmimo ar amnestijos nuosprendžiai, kur švenčiamos vestuvės, vardinės, metinės, kur išlydima į paskutinę kelionę. Žinoma animatorė Nijolė Valadkevičiūtė filme „Romantiška mozaika“ bando žiūrovui priminti, kas yra romantika. Režisieriaus Antano Skučo filmas „Ar jūs žinot tą dainelę“ – apie katytę ir pelę, o kitas jo filmas „Jogaila prie Baltijos“ sukurtas pagal Birutės Baltrušytės apsakymą, kur Jogaila, paskutinį kartą aplankęs Baltijos jūrą, pasinėrė į apmastymus apie gyvenimą. Itin originalių darbų sukūrė Vilniaus dailės akademijos, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos ir kitų aukštųjų mokyklų studentai.

 

Tarptautinės programos

 

Programoje 02TK „Juoko vitaminai“ surinkti juokingiausi festivalio filmai. Štai keli iš jų. Kas bendro tarp E.T., Prancūzijos revoliucijos, Bobo Marley, „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo, Roberto De Niro ir pirmojo žmogaus, nusileidusio Mėnulyje? Jei norite tai sužinoti, žiūrėkite filmą „Trečiadienis“ (rež. Olivier Driessen). Filmas „Šuns ponas“ (rež. Valentin Telegin) sukurtas pagal rusų pasaką „Ponas ir šuo“ apie tai, kaip žmogus teismo nuosprendžiu tarnavo pas priekabų poną... šunimi. Ir apie tai, kaip jis pamokė piktą šeimininką už visas skriaudas. Filme „Mendelssohnas ant stogo“ (rež. Jean-Jacques Prunes) rodoma Praha. 1942 m. nacistinis Čekijos valdytojas Reinhartas Heidrichas sužino, kad žydų kompozitoriaus Felixo Mendelssohno statula užima garbingą vietą tarp kitų ant Muzikos akademijos stogo, ir įsako savo parankiniams statulą nukelti. Bet kurią? Jie nė neįsivaizduoja, todėl bando atidžiai išmatuoti visų statulų „nosis“...

 

Programos 03TK „Vaizdų muzika“ filmuose muzika yra viena iš svarbiausių sudedamųjų dalių. Šiuose filmuose vaizdo ir muzikos darna ekrane sukuria tikrą harmoniją. Garsiosios režisierės Joan C. Gratz filmas „Kubla Chanas“ yra 1797 m. parašytos Samuelio Tayloro Coleridge’o poemos animacinė interpretacija. Filmo „PL.Ink!“ (rež. Anne Kristin Berge) veikėjas dailininkas minimalistas dirba su gausybe beviltiškų kvadratų. Laimei, jis turi vaiką! Kartu jie keliauja po vaiko sukurtą meną. Režisierės Julijos Titovos filmas „Sergejus Prokofjevas“ – tai pasakojimas apie genialaus kompozitoriaus gyvenimą.

 

Programa 04TK „Siaubo vakarienė“ sudomins baisių ir gąsdinančių istorijų mėgėjus. Kas yra animacinis siaubo filmas? Vampyrų ir Bleiro raganų nebus, bet puikių istorijų tikrai pamatysime. Programoje filmai, pelnę nemažai tarptautinių apdovanojimų, kaip antai, daugelio festivalių laureato režisieriaus Kamilio Polako filmas „Dingęs Svitezio miestas“ pagal Adomo Mickevičiaus poemą apie dingusį viduramžių miestą, užtvindytą po žiaurių žudynių ir nugrimzdusį į ežero dugną.

 

Programos 05TK „Vinis į smegenis“ filmai duos peno jūsų vaizduotei ir mintims. Režisieriaus Damiano Nenowo filmas „Neapykantos siūlai“ – trumpas pasakojimas apie demonus, kurie tūno žmogaus viduje ir stumia juos į aklo pykčio bei įniršio bedugnę. Režisieriaus Ulo Pikkovo filmas „Kūno atmintis“ ieško atsakymų į atminties klausimus. Mūsų kūnas atsimena daugiau, nei mes įsivaizduojame. Jis išsaugo mūsų tėvų bei senelių istorijas, tačiau kaip patekti į savo kūno atmintį?

 

Daugelis žiūrovų mėgsta pasišaipyti iš politikų, kiti filosofiškai žvelgia į politinius reiškinius, bet visi suvokia ir pripažįsta politikos reikšmę pasaulyje. Programos 06TK „Politiniai motyvai“ filmų autorius jaudino politinės temos; daugelis filmų bando perspėti apie pavojingus reiškinius, priminti skaudžias istorijos pamokas ar panagrinėti visuomeninių reiškinių prigimtį. Štai vienas iš jų: režisierių Wilfredo Ottenheijmo ir Remco Polmano filme „Dirkjanas valdo!“ pilkas vyrukas Dirkjanas netikėtai tampa pasaulio valdovu. Iš kur atsirado jo valdžios troškimas? Ir koks gi tas „didysis planas“?

 

Programos 07TK „Jausmų vandenynas“ herojus jaudina meilė, neapykanta, svajonių išsipildymo laukimas, išlikimas... Gyvenimas filme „Brangusis“ (rež. Jekaterina Sokolova) – tarsi greitasis traukinys. Atėjo laikas pamatyti savo lemtį pro jo langą. Filme „Ant šakos“ (rež. Falk Schuster) paukštelis vėlyvą rudenį liūdi, kad jo mėgstama šaka numetė lapus. Filmas „Kirmėlė“ (rež. Nils Skapans) teigia, kad gimęs šliaužioti gali ir skristi.

 

Animacija vaikams

 

Naujausios ir gražiausios animacinės įvairių šalių pasakos surinktos programoje 08V „Pasakų pasaulis“. Programoje 09V „Pasaulio pažinimas“ daug edukacinių filmų, kurie praplės vaiko akiratį, supažindins su įvairiais pasaulio reiškiniais, gyvūnais, atradimais. Labai savitas portugalų filmas „Dodu – kartoninis berniukas“ (rež. José Miguel Ribeiro), kurio veikėjai ir aplinka sukurti iš kartoninių dėžių. Dodu yra labai jautrus berniukas. Jis gyvena nedraugiškame mieste ir yra priverstas visą laiką praleisti namie. Tuščioje kartoninėje dėžėje, įbrėždamas jos paviršių, Dodu sukuria nepaprastą pasaulį, kuriame gyvena ypatingi padarėliai, jie padeda jam susidoroti su baimėmis ir augti. Norvegų režisierius Marcas Reisbigas filme „Lexdysia“ pasakoja istoriją apie berniuko kovą su disleksija, kuri grėsmingai bando jį užvaldyti, žodžių kratinys atgyja ir pasireiškia pačiomis įvairiomis formomis. Berniukas savo vaizduotėje turi įveikti jį supantį košmarą.

 

Programoje 10V „Istorijos mažyliams“ surinkti šilti ir linksmi filmai, kuriuos įvairių šalių animatoriai kuria patiems mažiausiems žiūrovams. Latvių režisierės Daces Riduzes filmas „Giliukas“ – tai pasakojimas apie berniuką giliuką ir jo spalvingus nuotykius stiebų kaime, kur jis sutinka bitę, poną vorą, skruzdėles ir kitokius vabalus... Olandų režisieriaus Eriko van Schaaiko filmas „Kirstukas“ pasakoja apie paukštuką, kuris vis kerta ir kerta snapeliu jaučiui. Tačiau jaučio gyvenimas be kirstuko būtų labai sudėtingas! Maža pelytė tampa didele cirko artiste Stepano Biriukovo filme „Premjera“. Šioje programoje pamatysite ir smėlio elfų nuotykius naktį smėlio dėžėje, ir pasaką apie kregždutę ir glėbį šiaudų, ir labai juokingą filmą „Gandai“ apie neįprasto triukšmo išgąsdintus džiunglių gyventojus.

 

Programos 11V „Geri draugai“ herojai – vaikų draugai žvėreliai. Norisi išskirti plastilininės animacijos meistro Sergejaus Merinovo filmą „Dantys, uodega ir ausys“, kur į vieną pasakojimą sujungtos net trys skirtingų Rusijoje gyvenančių tautų pasakos. Pirmoji – apie tai, kodėl zuikiui kyšo du dantys, antroji – kodėl jo trumpa uodega, trečioji – kodėl jo ilgos ausys.

 

Eksperimentiniai filmai

 

Formos eksperimentai – programoje 12E „Forma T“. Filmo „Camping Cezanne“ autorius Tomas Steineris filmuoja realius ir konstruoja dirbtinius kraštovaizdžius. Filmas „Mano langas“ (rež. Anabella Costa) – apie asmeninį požiūrį ir kaip jis priklauso nuo regėjimo. Apšvietimas ir spalva paveikia meninį pasaulį. Filmo „Vergence“ (rež. Tina Frank, Florian Hecker) pavadinimas yra optikos terminas, susijęs su šviesos spindulių konvergencija ir šviesos spindulių nukrypimais, kurie ekrane sukuria ornamentines ritmines formas.

 

Filmai, kuriuose eksperimentuojama su figūromis ir elementais, surinkti programoje 13E „Figūra Z“. Režisieriaus Gaboro Ulricho filmas „Memoir“ – apie įspėjamuosius ženklus, nesvarumo būseną, jos prisiminimus ir galimus panašumus. Režisieriaus Peterio Tscherkassky filme „Coming Attractions“ išradingai derinami reklamos, ankstyvojo kino ir avangardinių filmų elementai. Filmas – Venecijos festivalio konkursinės programos dalyvis. Režisierės Nijolės Valadkevičiūtės filmą „Voice of Mister Temple“ inspiravo poetės Shizue Ogawos eilės, jis skirtas šiemet Japoniją sukrėtusiai tragedijai – žemės drebėjimo aukoms atminti. Režisierių Lauros Murtomaa ir Erico Mutelo filmas „Tyla (momentas ledo viduje)“ – tai eksperimentas su fotografijomis. Nuotraukos yra atspausdintos ant skystos emulsijos, sušaldytos į ledą. Ledui tirpstant, jos nyksta. Filme „Space Time Dog“ (rež. Nikolaus Eckhard) šuns bėgimo fazės akivaizdžiai referuoja į garsiąją Muybridge’o nuotraukų seriją.

 

Debiutai ir studentų filmai

 

Būsimų pasaulinės animacijos žvaigždžių filmai surinkti programoje 14D „Žvaigždžių debiutai“. Kiekvienas kitoks ir individualus. Įvairių pasaulio šalių studentų filmų programą 15ST „Siaubai ir sapnai“ vienija bendra siaubo tema. Jaunieji autoriai puikiai kuria baimės ir išgąsčio atmosferą, nepamiršdami paliesti ir labai svarbių žmogaus gyvenimo problemų. Programoje 16ST „Juokai juokais“ daug puikių studentiškų filmų, kurie prajuokins ir didžiausius rimtuolius. Studentus jaudina šiuolaikinės visuomenės problemos. Programos 17ST „Žaidimai suaugusiems“ filmai nagrinėja neatsakingus suaugusiųjų žaidimus. Programoje 18ST „Gyvenimo metamorfozės“ – studentų filmai apie įvairias gyvenimo metamorfozes, unikalų vaizduotės pasaulį ir svajones. Programoje 19MV „Muzikos animacija“ pristatomi animaciniai muzikiniai vaizdo klipai iš įvairių pasaulio šalių.

 

Filmai suaugusiems

 

Programoje 20S „Meilės kava“ surinkti filmai, kuriuose nagrinėjami sudėtingi gyvenimo klausimai, kalbama apie aistrą pinigams, valdžiai, seksualinius instinktus, apie viduje tūnančius demonus.

 

Programa 21VS „Vaikų sukurti filmai. Linksmai ir žaismingai“ pristato darbus, kuriuos sukūrė moksleiviai iš skirtingų Lietuvos miestų ir užsienio.

 

Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ – tai nekomercinio animacinio kino arena, kurio tikslas – atskleisti naujus šios meno rūšies horizontus. Animacija nėra tik filmukai vaikams, ji gali kalbėti apie rimtus dalykus ir nagrinėti gilias problemas.


Publikuota: KINAS 2011 m. Nr. 3 (315)
 
 

Komentarai (1)

Teodoras

žiūrėjome 14D Žvaigždžių debiutų programą. Super! Ypač patiko rusų retro filmas apie kovo 8-ąją. Tik gaila, kad salėje tiek mažai žiūrovų. Žodis animacija atbaido suaugusius, turinys atbaido vaikus. Reikia daugiau reklamos paaiškinimų internete! Sėkmės Skalvijai!

Pranešti apie netinkamą komentarą

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg