Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Mary Pickford
Mary Pickford

Animacinis filmas apie Daniilą Charmsą

Peterburgo animacijos studija „Da“ kartu su „Lenfilmu“ sukūrė animacinį filmą apie Daniilo Charmso gyvenimą. Filmas „Už lango. Pasakojimai apie Charmso gyvenimą“ („Za oknom. Rasskazy iz žizni Charmsa“) paremtas rašytojo dienoraščiais ir laiškais. Filmo režisierius ir scenarijaus autorius – Michailas Safronovas, dailininkė – Marija Jakušina, įgarsino aktorius Sergejus Dreidenas. Premjera Peterburge – jau šią savaitę.

 

Restauruotas Mary Pickford filmas

1911 m. trumpametražis filmas „Jų pirmas kivirčas“ („Their First Misunderstanding“), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Mary Pickford, buvo laikomas prarastu. 2006 m. stalius Peteris Massie’s jį aptiko senoje daržinėje ir vos neišmetė sulipusios juostos į šiukšlių dėžę. Tai – vienintelė filmo kopija. Jos restauravimą finansavo JAV kongreso biblioteka, spalį „Jų pirmas kivirčas“ bus pristatytas žiūrovams.

 

„Jų pirmas kivirčas“ – pirmasis filmas, kurio afišose buvo parašytas aštuoniolikmetės Mary Pickford vardas. Netrukus ji tapo „Amerikos numylėtine“ ir pačia populiariausia dar tik besikuriančios žvaigždžių sistemos žvaigžde. Šiame filme ji vaidino su vyru besipykstančią žmoną.

 

Per savo karjerą Mary Picford (1892–1979) nusifilmavo per 200 filmų, tapo viena studijos „United Artists“ steigėjų ir geriausiai apmokama Holivudo žvaigždžių. 1916 m. jos kontrakte buvo parašyta, kad aktorė gaus 10 tūkstančių dolerių kiekvieną savaitę, 300 tūkstančių premiją už kiekvieną filmą ir 40 tūkstančių dolerių už kiekvieną perskaitytą scenarijų. 150 tūkstančių dolerių kasmet bus mokama jaunos aktorės motinai „už jos gerą valią.“ Pickford buvo dukart apdovanota „Oskaru“: 1930 metais už geriausią moters vaidmenį ir 1979-aisiais už indėlį į kino meną.

 

Filmo „Aš, Frankenšteinas“ reklaminis filmukas jau internete

Gera žinia Aarono Eckharto gerbėjams – internete jau galima pamatyti filmo „Aš, Frankenšteinas“ reklaminį filmuką. Filmas, kurio premjera numatoma ateinančių metų sausį, sukurtas pagal komiksą, bet jo pagrindu, be abejo, tapo Mary Shelley romanas. Tačiau ir komiksas, ir filmas iš naujo perkuria mitą apie dirbtinį žmogų. Pamišėlio daktaro Frankenšteino sukurtas monstras Adamas dėl genetinės anomalijos išgyveno iki mūsų dienų. Niūriame metropolyje jis atsiduria žūtbūtinio dviejų nemirtingųjų klanų karo centre. Kartu su Eckhartu pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Billas Nighy, Miranda Otto ir iš Australijos kilusi lenkų emigrantų duktė Yvonne Strahovski, vaidinusi seriale „Deksteris“.

 

Charlotte Gainsbourg vaidins „Neliečiamųjų“ režisierių filme

Įkvėpti filmo „Neliečiamieji“ sėkmės, režisieriai Ericas Toledano ir Olivier Nakache’as ėmėsi „Sambos“. Filmo siužetas laikomas paslaptyje, tačiau žinoma, kad jame vaidins Omaras Sy, kuriam „Neliečiamieji“ atnešė „Cezarį“ už geriausią debiutą, ir Charlotte Gainsbourg. Ji dabar filmuojasi Riado Sattoufo filme „Džekas merginų karalystėje“ („Jacky au royaume des filles“) apie moterų valdomą pasaulį, kuriame čadras dėvintys vyrai laukia iš darbo grįžtančių žmonų namuose. Čia aktorės partneriai – Vincent’as Lacoste’as ir Michelis Hazanavicius.

 

„Violeta“

Prancūzų režisierius Martinas Provost, kurio „Serafina“ prieš kelerius metus pelnė „Cezarį“, naujame filme „Violeta“ pasakoja dar vieną dramatišką moters likimą. Šįkart filmo herojė – rašytoja Violette Leduc (1907–1972), kurios gyvenimas tapo jos knygų pagrindu. Turtingo paveldėtojo iškart atstumta pavainikė duktė nuo mažens žavėjosi literatūra, dirbo leidyklose ir spaudos leidiniuose. Didžiąją gyvenimo dalį Leduc globojo rašytoją Simone de Beauvoir, su kuria susipažino 1945 metais. Moteris siejo artimi ryšiai, nors Leduc rašydama siekė išsilaisvinti, o de Beauvoir – neišleisti iš savo rankų tradicinių normų nepaisančios rašytojos likimo. Violette Leduc suvaidino Emmanuelle Devos, Simone de Beauvoir – Sandrine Kiberlain. Prancūzijos ekranuose filmas pasirodys lapkričio 6-ąją. Pasižiūrėti jo reklaminį filmuką galima čia: http://www.allocine.fr/article/fichearticle_gen_carticle=18627457.html

 

Briuselyje atrastas pirmasis amerikiečių antihitlerinis filmas
Savo laiku JAV rodyti uždraustas propagandinis filmas „Hitlerio teroro karalystė“ („Hitler’s Reign of Terror“), kurį 1933–1934 m. nufilmavo garsios amerikiečių milijonierių ir verslininkų giminės palikuonis Cornelius Vanderbiltas jaun. (1898–1974), per 70 metų nepaliestas išgulėjo Briuselio karališkoje kinematekoje. Šis filmas laikomas pirmuoju amerikiečių antihitleriniu filmu kino istorijoje. 55 minučių filmą sudaro dokumentiniai ir vaidybiniai epizodai, Vanderbildtas pasakoja apie savo kelionės į nacių Vokietiją įspūdžius. 1934 m. filmas buvo parodytas Niujorke, bet sulaukė Vokietijos pasiuntinio JAV protesto, todėl buvo atsisakyta jį platinti. Kino istorikai mano, kad nesėkmingą filmo likimą lėmė ir žemas meninis jo lygis. Restauruotas filmas spalio 28 d. bus parodytas Šiuolaikinio meno muziejuje (MOMA) Niujorke.