Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Andrejus Tarkovskis
Andrejus Tarkovskis

Gera naujiena Weso Andersono gerbėjams

Internete jau pasirodė Weso Andersono naujausio filmo „The Grand Budapest Hotel“ treileris. Šiame filme ir vėl susitinka Holivudo garsenybės. Filmo veiksmas nukels į laikus prieš Antrąjį pasaulinį karą. Įvykiais suksis aplink neįkainojamos vertės paveikslo, dėl kurio susipyko paveldėtojai, vagystę. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Ralphas Fiennesas. Jo vaidinamas viešbučio darbuotojas susidraugauja su berniuku (debiutantas Tony Reveloris), kuris nešioja svečių bagažą. Taip pat filme vaidina Tilda Swinton, Saoirse Ronan, Edwardas Nortonas, Owenas Wilsonas, Mathieu Amalricas, Adrienas Brody, Willemas Dafoe, Harvey’is Keitelis, Jude’as Law... Žinoma, bus ir mėgstamas Andersono aktorius Billas Murray’us, apie kurį režisierius yra sakęs: „Jo mąstymo procesas man per greitas. Kad suprasčiau ir įvertinčiau jo komentarus, turiu mąstyti gerą minutę.“ Filmo premjera numatyta 2014-ųjų kovą.

 

„Karo menas“ taps filmu

Senovės kinų traktatas – VI a. p.m.e. parašytas „Karo menas“, skirtas karo strategijai ir politikai, taps amerikiečių filmo pagrindu. Traktato autorystė priskiriama karo vadui Sun Zi. Karą jis aprašė kaip organišką visumą, kurioje yra vietos ir diplomatijai, ir šnipinėjimui. Sun Zi yra sakęs: „Karas – tai didis valstybės reikalas, gyvenimo ir mirties pagrindas, kelias į išgyvenimą arba žūtį. Jį reikia kruopščiai pasverti ir apmąstyti.“ Scenarijų rašo Alexas Litvakas, lietuvių žiūrovams pažįstamas iš filmų „Trys muškietininkai“ (rež. Paul W.S. Anderson, 2011) ir „Gruobuonys“ (rež. Nimrod Antal, 2009). Galima tik fantazuoti, kuo pavirs senasis traktatas, kai jį perrašys Litvakas.

 

Woody Alleno ir Mios Farrow sūnus ves televizijos laidą

Ronanas Farrow ateinančių metų sausį debiutuos televizijoje. Jis bus savaitinės kanalo MSNBC laidos vedėjas. Pats Ronanas prisipažino, kad laidos idėja gimė kalbantis su jaunais žmonėmis, kurie nepatenkinti tuo, kaip amerikiečių televizijos pateikia žinias. Jis mano, kad amerikiečių jaunimas nori dalyvauti politiniame gyvenime ir sugrąžinti šalį prie „tikros demokratijos“ idealų.

1987 m. gruodį gimęs Satchelas Ronanas O’Sullivanas Farrow yra žmogaus teisių aktyvistas, žurnalistas, teisininkas ir valstybės tarnautojas. Dar būdamas studentas jis pelnė prestižinę vardinę Oksfordo universiteto „Rhodes Scholarships“ stipendiją. Jis laikomas vieninteliu bendru Alleno ir Farrow vaiku, nors neseniai aktorė Mia Farrow pareiškė, kad Ronano tėvas gali būti ir jos pirmasis vyras Frankas Sinatra.

 

Sharon Stone įteikta Taikos premija

Spalio 23 d. Varšuvoje amerikiečių aktorei Sharon Stone buvo įteikta Taikos premija (Peace Summit Award) už „solidarią veiklą padedant su ŽIV ir AIDS tragedija kovojantiems žmonėms ir už jiems nešamą viltį“. Premija buvo įteikta per XIII pasaulinį Nobelio taikos premijos laureatų susitikimą, dalyvaujant Dalai Lamai XIV, Lechui Wałęsai ir kitiems politikos veikėjams bei pasaulio lyderiams. Stone nuo 1995-ųjų yra viena pagrindinių tarptautinės organizacijos „American Foundation for AIDS Research“ labdaros koordinatorių. Ji nuolat keliauja po pasaulį, dalyvauja susitikimuose ir kampanijose, renka lėšas tyrimams. Ji taip pat remia Žmogaus teisių gynimo judėjimą, kovoja už LGBT teises, renka labdarą katastrofų ištiktiems regionams. Už savo veiklą Stone ne kartą pelnė apdovanojimus, tarp jų ir Michailo Gorbačiovo fondo „World Charity Award“.

Taikos premiją anksčiau yra gavę Annie Lennox, Bono, George’as Clooney, Roberto Benigni, Donas Cheadle’as ir Seanas Pennas.

Muzikos festivalis „Nostalgija“ pagerbė Andrejų Tarkovskį

Rusų režisierius tapo pagrindiniu spalį Poznanėje (Lenkija) vykusio festivalio „Nostalgija“ herojumi.

Šiemet jau šeštą kartą vykęs festivalis supažindina Poznanės gyventojus su šiuolaikine kamerine muzika. Jo organizatoriai semiasi idėjų iš įvairių šaltinių. Pernai buvo pristatyta armėnų mistiko Georgijaus Gurdžijevo kūryba, šiemet į Andrejaus Tarkovskio filmus pažvelgta per muzikos veidrodį. Trijuose koncertuose pristatyti režisieriaus kūrybos įkvėpti kūriniai, vyko pokalbiai apie vaizdo ir garso santykius kine, Tarkovskio filmų ir jam skirtų dokumentinių juostų peržiūros. Vienas festivalio vakarų buvo skirtas prancūzų kompozitoriaus François Couturier kūriniams iš Tarkovskiui dedikuotų albumų „Un jour si blanc“ ir „Tarkovsky Quartet“. Finaliniame koncerte skambėjo Luigi Nono (Italija), György Kurtágo (Vengrija), Wolfgango Rihmo (Vokietija), Beato Furrero (Šveicarija) kūriniai, kuriuos sujungė rusų režisieriaus figūra ir plokštelė „Hommage a Andriej Tarkovsky“.

Parengė Ž. P.