Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Anna May Wong ir Marlene Dietrich Josefo von Sternbergo filme „Šanchajaus ekspresas“ (1932 m.)
Anna May Wong ir Marlene Dietrich Josefo von Sternbergo filme „Šanchajaus ekspresas“ (1932 m.)

Berlinalės retrospektyva bus skirta operatorių menui

Tradicinė Berlinalės retrospektyva 2014-aisiais bus skirta operatorių menui. Ji vadinsis „Šešėlio estetika. Apšvietimo stiliai 1915–1950“ („The Aesthetics of Shadow. Lighting Styles 1915–1950“). Festivalio rengėjai mano, kad žavėdamiesi garsiųjų meistrų filmais mes dažnai pamirštame operatorius ir apšvietėjus, kurie prisidėjo prie šedevro atsiradimo. Festivalis nusprendė pagerbti šiuos žmones ir priminti jų vardus. Retrospektyvoje bus rodomi ne tik žymių Europos ir JAV, bet ir japonų kinematografininkų filmai, iš viso 40 nebylių ir garsinių filmų. Retrospektyvos išeities tašku tapo Oregono universiteto (JAV) profesoriaus Daisuke Miyao knyga „Šešėlio estetika. Apšvietimas japonų kine“ („The Aesthetics of Shadow. Lighting and Japanese Cinema“, 2013). Kartu su juo retrospektyvos koncepciją rutuliojo Charlesas Silveris, Rajendra Roy (Modernaus meno muziejus, Niujorkas), Raineris Rotheris ir Connie Betz („Deutsche Kinemathek“, Berlynas). Jau antrą kartą retrospektyvą kartu su „Deutsche Kinemathek“ rengs ir Modernaus meno muziejus (MOMA), todėl ji bus pakartota Niujorke.

 

Davidas Cronenbergas kuria „Žvaigždžių žemėlapį“

Šią vasarą Davidas Cronenbergas praleido filmo „Žvaigždžių žemėlapis“ („Maps to the stars“) aikštelėje. Būsimas filmas pasakos apie Holivudą. Pagrindinė „Žvaigždžių žemėlapio“ tema – noras išgarsėti, būti žvaigžde, nepaliaujamai egzistuoti viešoje erdvėje. Cronenbergas nori šią temą perteikti pasakodamas vienos Holivudo dinastijos – Veisų šeimos istoriją. Pagrindinius vaidmenis filme kuria Johnas Cusackas, Julianne Moore, Robertas Pattinsonas, Mia Wasikowska. Pirmas filmo fotografijas galima pamatyti čia: www.shocktillyoudrop.com

 

Boriso Jelcino anūkas Holivude

Pirmojo Rusijos prezidento Boriso Jelcino anūkas Borisas Jelcinas jaun. prodiusuoja kiną Holivude ir planuoja kurti karinę dramą „Naktinės raganos“ apie sovietų aviacijos pulką, kuriame kovėsi tik merginos. Šis pulkas garsėjo Antrojo pasaulinio karo metais, ne viena jo lakūnė tapo Sovietų Sąjungos didvyre. Filmo scenarijų rašo Gregory Allenas Howardas („Ali“).

 

Filmas „Brangenybių medžiotojai“ bus rodomas oficialioje Berlyno kino festivalio programoje

Tarptautinė George’o Clooney filmo „Brangenybių medžiotojai“ („The Monuments Men“) premjera numatyta oficialioje Berlyno kino festivalio programoje. Daugiau kaip penki milijonai kultūros vertybių, kurias pavogė naciai, pirmaisiais pokario metais buvo sugrąžinta į savo kilmės šalis. Clooney filmas suteikia daugiau žinių apie šiuos pasaulio visuomenei vis dar menkai žinomus faktus. Juolab kad iki šiol nerasta tūkstančių pagrobtų dailės kūrinių ir dokumentų. Kad tai aktuali tema, akivaizdu ir prisiminus neseniai viename Miuncheno bute atrastą paveikslų kolekciją – nacių pagrobtus ir „išsigimusiu menu“ vadintus kūrinius, kurių autoriai – Marcas Chagallas, Maxas Liebermannas, Ernstas Ludwigas Kirchneris, Oskaras Kokoschka, Edvardas Munchas, Emilis Nolde.

 

Bendros amerikiečių ir vokiečių gamybos „Brangenybių medžiotojai“ remiasi tikra istorija. Jis pasakoja apie specialųjį būrį, kurio kariai – muziejų direktoriai, kuratoriai ir meno istorikai – Antrojo pasaulinio karo metais ir iškart jam pasibaigus padėjo sąjungininkams gelbėti nacių visoje Europoje pagrobtas meno vertybes, grąžinti jas teisėtiems savininkams. Šie vertybių ieškotojai buvo vadinami „The Monuments Men“. Kartu su George’u Clooney filme vaidina Mattas Damonas, Billas Murray’us, Johnas Goodmanas, Jeanas Dujardinas, Bobas Balabanas, Hugh Bonneville’is ir Cate Blanchett.

 

Lietuvoje filmo premjera buvo numatyta sausio 10 d., bet po Berlinalės sprendimo, matyt, data pasikeis.

 

Jana Trojanova – režisierė

Rusų aktorė Jana Trojanova („Gyventi“, „Kokoko“) baigė filmuoti savo režisūrinį debiutą. Tai – trumpo metražo filmas „Šalia“ („Riadom“), kurio prodiuseris – dramaturgas ir režisierius Vasilijus Sigarevas („Gyventi“). Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Ksenija Rapoport („Likvidacija“, „Ekskursantė“) ir Anastasija Ševeliova („Popierinis kareivis“). Filmavimas vyko Urale, Sverdlovsko srityje.

 

Parengė Ž. P.