Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Greta Gerwig
Greta Gerwig

Berlinalė paskelbė šių metų festivalio žiuri

64-ojo tarptautinio Berlyno kino festivalio, kuris vyks vasario 6–16 d., žiuri vadovaus amerikiečių prodiuseris, scenaristas, kino istorikas Jamesas Schamusas. Jo vardas siejamas su daug garsių nepriklausomų filmų kūrėjų. Schamusas ne vienus metus bendradarbiauja su režisieriumi Angu Lee – prodiusavo jo filmus „Vestuvių banketas“ ir „Kuprotas kalnas“, buvo „Sėlinančio tigro, tykančio drakono“, „Geismas, įspėjimas“ scenarijų bendraautoris.

 

Į žiuri taip pat pakviesti prodiuserė Barbara Broccoli (JAV), aktorė Trine Dyrholm (Danija), kino kūrėja, tapytoja Mitra Faharani (Iranas), aktorė, scenaristė Greta Gerwig (JAV), režisierius Michelis Gondry (Prancūzija), aktoriai Tony Leung (Kinijos Liaudies Respublika) ir Christophas Waltzas (Austrija).

 

Čečėnai kuria „Pelenus“

Grozno (Čečėnija) Šeicho Masuro kino studijoje režisierius Huseinas Erkenovas kuria filmą „Pelenai“, pasakojantį apie prieš 70 metų NKVD įvykdytą nusikaltimą. Filmo premjera planuojama vasario 23-iąją. Filmas žada skandalą – jo premjera įvyks ne tik per Sočio olimpines žaidynes, bet ir per Rusijoje vis dar švenčiamą Raudonosios armijos įkūrimo dieną. Tačiau čečėnams tai tragiškos deportacijos 1944-aisiais į Sibirą ir Kazachstaną metinės. NKVD būriai per kelias dienas deportavo visus gyventojus. Filmas primins vieną skaudžiausių šios tragedijos epizodų, kai viename kaime buvo uždaryti arklidėse ir sudeginti 700 žmonių – daugiausia moterys ir vaikai, kurių nesugebėta deportuoti iš apsnigtų kalnų rajonų. „Pelenuose“ bus scenų, kur sovietiniai kariai žudo ir gyvus degina žmones. Oficialūs ideologai ir nacionalistiškai nusiteikę politikai panašias scenas vadina „istorijos falsifikavimu“ ir reikalauja, kad prieš išleidžiant filmą į ekranus būtų atlikta ekspertizė, ar „Pelenai“ neprieštarauja Baudžiamojo kodekso 282 straipsniui (etninės ar reginės neapykantos eskalavimas), už kurį galima gauti 5 metus kalėjimo.

 

Sunku patikėti, bet „Pelenus“ kuria ne Kaukazo pogrindis, o oficiali studija, kurią globoja ir finansuoja aukščiausia Čečėnijos valdžia. Ekspertai svarsto, kodėl Putino palaikymo ir dosnių Maskvos dotacijų nuolat sulaukiantis Ramzanas Kadyrovas išdrįso provokuoti rusus. Kai kas tvirtina, kad Kadyrovas nori tapti vienvaldžiu Kaukazo valdovu, o šis filmas padidins jo autoritetą tarp kaimyninių tautų.

 

Mirė filmų apie kung fu pradininkas

Honkonge, sulaukęs 106-erių, mirė vienas įtakingiausių Azijos žiniasklaidos magnatų, kino prodiuseris ir filantropas Run Run Shaw. Dar 1927 m. Šanchajuje jis su broliu Runme įkūrė savo kino studiją,

1958 m. jau Honkonge – legendinę kino kompaniją „Shaw Brothers“, paveikusią visą XX a. Azijos kino raidą. Studijoje buvo sukurta daugiau kaip tūkstantis populiarių filmų, kurie įkvėpė ne vieną šiuolaikinį kūrėją, tarp jų ir Quentiną Tarantino. „Shaw Brothers“ ir Run Run Shaw laikomas kung fu filmų žanro „išradėju“. Studijoje sukurti filmai apie Šaolino vienuolius – kovų meistrus išpopuliarėjo visame pasaulyje. Run Run Shaw prodiusavo japonų bei amerikiečių filmus, tarp jų ir garsųjį Ridley Scotto „Likvidatorių“ (1982).

 

Terry Gilliamas septintą kartą pradeda „Don Kichotą“

2000-aisiais britų režisierius ir buvęs „Monthy Pytons“ grupės narys Terry Gilliamas pradėjo filmuoti Cervanteso romano „Don Kichotas“ ekranizaciją. Liūdnojo vaizdo riterio vaidmeniui režisierius pakvietė prancūzų aktorių Jeaną Rochefort’ą, antrojo plano vaidmenys buvo numatyti Johnny Deppui, Vanessai Paradis ir Rossy de Palma. Tačiau filmavimas netrukus baigėsi – susižeidė Rochefort’as, filmavimo aikštelėje nuolat atsitikdavo nelaimės ir avarijos. Visa filmavimo epopėja tapo 2002 m. Keitho Fultono ir Louis Pepe sukurto dokumentinio filmo pagrindu. Po to sekė vis nauji, bet nesėkmingi bandymai įgyvendinti sumanymą.

 

2013-ųjų lapkritį Gilliamas pranešė, kad žada kurti filmą „Žmogus, kuris užmušė Don Kichotą“ („The Man Who Killed Don Quixote“), ir pridūrė, kad septintas kartas turėtų būti laimingas. Sausio 7-ąją interviu dienraščiui „La Stampa“ jis pranešė, kad filmavimas prasidės spalio 3 d. Kanarų salose. Aktoriai ir filmavimo grupė bus nauji. Gilliamas sakė, kad Don Kichotą vaidins amerikiečių aktorius, bet neatskleidė jo pavardės.

 

Iki spalio dar daug laiko, o kol kas jau pakeliui į ekranus naujausias Gilliamo filmas. „Nulinėje teoremoje“ pagrindinius vaidmenis sukūrė Christophas Waltzas, Tilda Swinton ir Mélanie Thierry. Filmo sinopsis skamba daug žadančiai: „Ekscentriškas ir asocialus informatikos genijus išgyvena egzistencinę depresiją ir nori atrasti gyvenimo prasmę...“.

 

Parengė Ž. P.