Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Pierre Lescure
Pierre Lescure

 

Kanų kino festivalis turi naują prezidentą

Nuo 1977 m. Kanų festivalio programos direktoriumi , o nuo 2001-ųjų – festivalio prezidentu rinktą kino kritiką 83-ejų Gilles’į Jacobą pakeis sausio 14 d. Tarptautinių kino festivalių Prancūzijos asociacijos administracijos tarybos (ją sudaro 28 nariai, atstovaujantys vyriausybei, kultūros, užsienio reikalų ministerijoms, Senatui, prodiuserių, platintojų, įvairioms autorių asociacijos, profsąjungoms) paskirtas 68-erių Pierre’as Lescure’as. Jacobą taryba paskyrė Kanų kino festivalio garbės prezidentu.

Buvęs televizijos „Canal+“ vadovas užims pareigas tik pasibaigus gegužę įvyksiančiam festivaliui, tačiau jo paskyrimas jau sukėlė daug triukšmo. Dar prieš paskiriant Lescure’ą dabartinis festivalio programų direktorius Thierry Frémeaux sakė: „Vienintelis Kanų festivalio projektas yra Kanų festivalis.“ Šie žodžiai gerai apibūdina svarbiausio pasaulyje kino renginio esmę.

 

Nors festivalis vyksta jau 67 metus, per tą laiką jis turėjo tik keturis prezidentus. Prezidentas atstovauja festivaliui, apibrėžia jo strategiją, numato jo evoliuciją ir biudžetą (maždaug 20 milijonų eurų, iš kurių pusė – įvairių viešųjų fondų lėšos). Festivalio darbuotojus gali atleisti tik administracijos taryba balsuodama. Programos direktorius užsiima menine festivalio programų puse ir viešaisiais ryšiais. Pasak žinovų, toks tandemas Kanuose funkcionuoja puikiai. Jacobo ir Frémeaux tandemas buvo darnus. Tačiau Jacobas, regis, neabejoja ir naujuoju. Pasak jo, Lescure’as yra tikras sinefilas, jis gerai išmano, kaip funkcionuoja amerikiečių studijos, nes yra vadovavęs vienai jų, bet „programų direktorius privalo nuo sausio iki balandžio būti peržiūrų salėje, o likusį laiką skirti deryboms su prodiuseriais, kurių filmo norite jūs, o jie nenori jums duoti, arba jūs nenorite filmo, o jie įsitikinę, kad privalote jį atrinkti... Pierre’as Lescure’as nenorės ar negalės visu tuo užsiimti. Kine žinome brolius Dardenne’us, brolius Coenus, brolius Taviani, bet festivalyje, patikėkite mano patirtimi, sunku dviese atrinkinėti filmus. Thierry Frémeaux ir Pierre’as Lescure’as yra pasmerkti suprasti vienas kitą.“

 

Žurnalistas, sinefilas Lescure’as kartu su André Rousselet 1984 m. įkūrė „Canal+“, po dešimties metų, kai kanalas pavirto tarptautiniu gigantu, Lescure’as tapo jo prezidentu. Vėliau jis tapo vienu kompanijos „Wild Bunch“ steigėju, buvo susiję su „Vivendi“ ir „Universal“, iki šiol aktyviai dalyvauja televizijos ir interneto pramonėje. Lescure’as yra garsus amerikiečių populiariosios kultūros kolekcionierius, dalį savo kolekcijos 2004 m. jis pardavė „Sotheby“ aukcione.

 

Agnieszka Holland – Europos kino akademijos prezidentė

Lenkų režisierė Agnieszka Holland tapo naująja Europos kino akademijos prezidente. Per 25 Akademijos gyvavimo metus tai pirma moteris prezidentė. Lietuvių žiūrovai pastaraisiais metais galėjo matyti naujausius režisierės filmus „Tamsoje“ ir „Degantis krūmas“. Pastarąjį šiemet žada parodyti ir Lietuvos televizija (LRT).

 

Rusų kino kritikai paskelbė savo premijos nominantus

Rusų kino kritikų gildija paskelbė savo kasmet skiriamos premijos „Baltasis dramblys“ nominantus. Laureatai paaiškės vasario 4-ąją. Daugiausia nominacijų surinko Aleksandro Veledinskio filmas „Geografas gaublį pragėrė“. Jis nominuotas net aštuoniose – geriausio filmo, geriausio režisieriaus, scenarijaus (Veledinskis, Raufas Kubajevas ir Valerijus Todorovskis), operatoriaus (Vladimiras Bašta), muzikos (Aleksejus Zubarevas), vyro (Konstantinas Chabenskis) ir moters (Jelena Liadova) vaidmenų, antrojo plano moters (Jevgenija Brik) vaidmens – kategorijose.

 

Septynių nominacijų sulaukė Kiros Muratovos filmas „Amžinas sugrįžimas“. Į geriausio filmo „Baltąjį dramblį“ kartu su Veledinskio ir Muratovos filmais dar nominuotas Aleksejaus Fedorčenkos filmas „Dangiškosios pievų marių žmonos“. Geriausio režisieriaus apdovanojimui pristatyti Veledinskis, Muratovas ir Jusupas Razykovas už filmą „Gėda“. Už geriausią debiutinį filmą nominuoti Žora Kryžovnikovas („Karti, karti...“), Dmitrijus Tiurinas“ („Troškulys“), Sergejus Taramajevas ir Liubovė Lvova („Žiemos kelias“), Natalija Merkulova ir Aleksejus Čupovas („Intymios vietos“).

 

Filmą „Geografas gaublį pragėrė“ rodys šiųmetis „Kino pavasaris“. Filmas bus pristatytas naujoje konkursinėje festivalio programoje „Baltijos žvilgsnis“.

 

Epochos pabaiga

Viena seniausių pasaulyje kino studija „Paramount“ nusprendė žengti istorinį žingsnį – ji atsisakė savo filmus gaminti ir platinti 35 mm kino juostoje JAV teritorijoje. Paskutiniu kino juostoje platinamu studijos filmu tapo „Televizijos vedėjas 2: legenda tęsiasi“ („Achorman 2: The Legend Continues“, rež. Adam McKay), o pirmuoju filmu, kuris JAV buvo išleistas tik skaitmeniniu formatu – Martino Scorsese „Volstryto vilkas“ (Lietuvoje jis bus rodomas nuo vasario 21 d.). Tai gana ironiška, nes Scorsese visada buvo vienas aktyviausių kino juostos gynėjų. Oficialaus „Paramount“ pranešimo nebuvo, mat nė viena iš didžiųjų Holivudo kino studijų nenori būti pirmąja, kuri atsisakė kino juostos.

 

Parengė Ž. P.