Kai blogis kovoja su blogiu

Nauji filmai – „Nes jai labai rūpi“

„Nes jai labai rūpi“
„Nes jai labai rūpi“

Būti senam ir turtingam – visais laikais nesaugu. Pavojų kelia ne tik giminės ar paveldėtojai, bet ir pastaraisiais dešimtmečiais suvešėjusi globos sistema, įvairūs pensionai, į kuriuos savo tėvus atiduoda amžinai užsiėmę vaikai. Ypač pavojinga, jei esi vienišas ir niekas nesidomės, kur atsidūrei. Tokie vienišiai – tikras lobis profesionaliems globėjams ar globėjoms. Ypač tokioms kaip J Blakesono filmo „Nes jai labai rūpi“ („I Care a Lot“, JAV, 2020) veikėja Marla Greison (Rosamund Pike). Seni, turtingi, bet dar ne visai paliegę – jos turtų šaltinis. Marla nesuinteresuota, kad oficialiai jos globon patekę senukai mirtų iškart. Ji turi spėti parduoti jų namus, turtą ir kuo daugiau užsidirbti iš savo paslaugų. Sistema ideali, nes remiasi glaudžiu bendradarbiavimu su gydytojais ir teisėjais. Kad Marlos draugė gydytoja Elis korumpuota, aišku iškart, bet afroamerikietis teisėjas greičiausiai yra tik labai naivus ir patiki viskuo, ką sako Marla. Kalbėti ji moka, teisingai sudėlioja akcentus, o susirūpinimas dėl apleistų senukų virpina balso stygas tada, kai to labiausiai reikia. Marla supranta, kad jos apgaulė remiasi emocijomis, bet pati vadovaujasi tik šaltu protu, ištverme ir neapykanta vyrams.

 

Blakesono filme rasi visko: tai ir šiuolaikinio kapitalizmo satyra, ir trileris, ir Holivudo mėgstama komedija apie dviejų sukčių dvikovą. Iš pradžių gali pasirodyti, kad ši dvikova vyks tarp Marlos ir jos naujos globotinės Dženifer (Dianne Wiest), kuri turėjo tapti tikra vyšnele ant Marlos torto: vieniša, turtinga ir pakankamai gyvybinga. Tačiau prievarta į prabangų pensioną uždaryta Dženifer – visai ne tas žmogus, kokio tikėjosi Marla. Už jos nugaros – rusų mafija ir žiaurumu garsėjantis sūnus Romanas (Peter Dinklage). Tad Marlai teks susirungti būtent su juo. Abu šie personažai – be jokių skrupulų, abu siekia savo tikslų ir abu tokie bjaurūs, kad nė vienas nesukelia nė trupinėlio užuojautos, net kai juos ilgai bei rafinuotai žudo. Jie lyg iš pasakos, kurioje blogis kovoja su blogiu.

 

Tiesa, filmui įpusėjus Blakesonas bando suteikti šiek tiek žmogiškų bruožų nuo pat pirmųjų kadrų tik neapykantą žadinančiai Marlai ir rodo jos nuoširdžius jausmus gražuolei Fren (Eiza Gonzalez), bet iki pat pabaigos Pike herojė lieka blogio įsikūnijimas, tiesiog monolitas kietais smegenimis ant dviejų kojų. Pike, žinoma, vaidina virtuoziškai, atskleisdama savo herojės valią, intelektą ir sugebėjimą parazituoti pasaulyje, kuriame svarbiausia apsimesti, kad esi gėrio pusėje. Blakesonas nuolat pabrėžia raudoną spalvą: ji rėžia akis, tarsi režisierius norėtų, kad „Nes jai labai rūpi“ pradėtų naują atmainą – film rouge. Deja, film noir, į kurį jis paleidžia daug nuorodų, herojai daug sudėtingesni ir ne tokie vienprasmiški. Dar labiau filmą gramzdina tai, kaip Blakesonas rodo rusų mafiją, – tiek stereotipų viename filme jau senokai neteko matyti, ir nors Romano parankiniai kaip reta buki ir vangūs, jie visiškai nejuokingi.

 

Žiūrėdama filmą vis bandžiau suprasti, ką nori pasakyti Blakesonas. Ko gero, jame gali rasti viską, net pasityčiojimą iš feminizmo. Juk idealiame biure idealų kostiumą vilkinti ir madingą cigaretę rūkanti Marla – tokia pat ciniška „bosė“, kaip ir beveik šimtmetį Holivudo tiražuoti verslo rykliai. Kaip nesusipratimas gali pasirodyti ir filmo finalas, bet jis taip pat verčia prisiminti klasikinių filmų pabaigas, kai pernelyg pavojingos lemtingosios moterys sulaukia „pelnyto“ ir rūstaus atpildo.

 

Viename interviu su Pike skaičiau, kad ruošdamasi filmui „Nes jai labai rūpi“ ji klausėsi garsios medicinos paslaugas teikiančios firmos vadovės paskaitų pastaruoju metu ir Lietuvoje labai paplitusiuose „TED Talk“ konferencijose. Ši vadovė vėliau buvo nuteista už sukčiavimą. Pike prisipažino, kad klausydamasi teisme jos pasakytų žodžių, esą „rūpintis kažkuo nereiškia, kad reikia jam leisti viską, ko nori. Reikia daryti tai, ko jam reikia, o aš moku rūpintis savo globotiniais geriau už jų šeimas“, aktorė pagalvojo: „Tai tiesa.“ Ko gero, tai ir yra vienintelė „Nes jai labai rūpi“ pamoka. Nors ji sena kaip pasaulis, kartais verta suabejoti tais, kurie žada jumis pasirūpinti.