Rizikinga erzinti diedukus
(RED)


Režisierius Robert Schwentke | Scenarijaus autoriai Jon Hoeber, Erich Hoeber
Vaidina Bruce Willis, Morgan Freeman, Helen Mirren, John Malkovich, Karl Urban, Mary-Louise Parker, Brian Cox, Rebecca Pidgeon
JAV, 2010, 111 min. DVD platintojas Lietuvoje Acme Film


Sąmojinga, elegantiška ir triukšminga komedija apie tai, kad slaptasis agentas yra ne profesija, o gyvenimo būdas, nepavaldus jokioms biurokratų sugalvotoms taisyklėms. Išprašytas į pensiją, slaptųjų tarnybų agentas lieka tuo, kuo buvo, ir lengvai nušluosto nosis jaunajai profesionalų kartai. Kartu dar pateikia kelias moralines bei tarnybines pamokėles, kurias jaunoji karta įsideda giliai į smegeninę. Filmas sukurtas pagal garsų komiksą, režisierius surinko kino asų komandą, ji talentingai linksminasi ir linksmina žiūrovus.

Frenkas Mouzis mėgina gyventi ramų pensininko gyvenimą. Blizga saulytėje garsioji aktoriaus plikė, žvilgsnis – ironiškas, veiksmai idealiai priderinti prie kaimynų normų. Artinasi Kalėdos, Frenkas ištempia į verandą išsišiepusį Kalėdų senį ir paleidžia pievelėn ganytis porą lempukėmis apkaišytų elnių. Dar pabendrauja telefonu su žavia pensijų skyriaus darbuotoja Sara ir paskaito jos mėgstamą literatūrą – kažką panašaus į „Karšta meilė dykumoje“. Džo Metisonas vilki ryškiai raudoną sportinį kostiumą, kumščiais taiso televizorių senelių prieglaudoje. Snaiperė Viktorija augina rožes, į puokštes dėl visa ko įkomponuoja šaunamųjų ginklų, švelniai šypsosi ir skvarbiai stebi aplinką. Sako, kad yra absoliučiai laiminga, tik retsykiais atlieka kokį užsakymą – kad neprarastų kvalifikacijos. Marvinas yra paranojikas, jis energingai šokinėja iš už krūmų ir gyvena bunkeryje. Vienas apie kitą jie jau seniai nieko negirdėjo, bet staiga jų horizonte atsirado armija žudikų, kuriems vadovauja jaunas CŽV agentas Kuperis. Jis privalo išnaikinti senąją gvardiją, nors nesupranta, kam tai naudinga. Tiesa, dar yra vienas spalvingas personažas – KGB agentas Ivanas su violetiniu švarkeliu ir dideliu buteliu degtinės.

Viskas prasideda kaip romantinė komedija, kurioje romantikos objektu tampa Sara, į įvykius reaguojanti mykimu per užklijuotą burną. Paskui seka žanrų maišalynė, bet profesionali ir puikiai sudėliota: viskas proporcinga, apgalvota, komponentai puikiai suderinti. Romantinė komedija logiškai virsta politiškai kariniu cirku su nuodingai rožiniu paršeliu, internacionaline pirštų kombinacija, šūvių kakofonija ir žygdarbių lavina. Šen bei ten kyšo parodija, komikso elementai, švyti asmenybės su savo laiko patikrintomis charizmomis. Viskas puikiai telpa viename flakone – veiksmas, nuotykiai, elegantiškas humoras ir patrauklūs aktoriai. Filmo autoriai pasistengė, kad kino žvaigždžių vaidinami personažai turėtų galimybę visiškai atsiskleisti, sugebėjo nepamesti nė vieno siužeto siūlo ir padaryti, kad jie visi – realūs, ekstremalūs bei įžūlūs – galėtų atsiskleisti visu savo grožiu. Meilė yra amžina, teisybė egzistuoja, gerbtino amžiaus pirštas niekada nesuvirpa ant pistoleto gaiduko, pensininkai ginkluoti ir labai pavojingi. Tik nereikia jų erzinti.