Raudonasis žvirblis


Režisierius Francis Lawrence
Vaidina Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Charlotte Rampling, Jeremy Irons, Joely Richardson, Mary Louise Parker, Douglas Hodge
2018, JAV, 140 min.


Čia tas atvejis, kai pagrindinis veikėjas jau atrodo beprarandąs viską, tačiau paaiškėja, kad jo (šiuo atveju jos) viskas taip ir buvo planuota, tad pačioje pabaigoje jis triumfuoja. Šia prasme filmas kone identiškas prieš keletą metų pasirodžiusiai juostai „Panelė Sloun“. Tik „Raudonajame žvirblyje“ lobistų pasaulį keičia šnipų, o Jessicą Chastain – Jennifer Lawrence.

Filmas sukurtas pagal buvusio CŽV agento Jasono Matthewso knygą. Ir, žinoma, iš tokio autoriaus tikėtumeisi griežtumo ir tikslumo, tačiau rašytojas, akivaizdu, labiau mėgsta holivudinius charakterius bei jau pasiteisinusius istorijos pasakojimo modelius ir nesirengia išduoti jokių šnipų darbo subtilybių. Todėl pasaulį išvydo banalus ir klišėmis paramstytas filmas.

Mums, žiūrovams iš Rytų Europos, amerikiečių aktorių bandymai savo kalbai suteikti slaviškų atspalvių visada juokingi. Tas perspaustas „r“ tarimas skamba kaip prastos komedijos elementas.

Kita vertus – filme labai daug pikto kraujo ir gašlaus sekso užuomazgų, kitaip tariant, šnipų pasaulis čia ne dailių kostiumų (Bondas) ar staigių muštynių be kraujo (Bornas), o išties nemalonus, dviveidis, skendintis tamsoje. Bet, kaip visada, jį nušviečia skaistus meilės spindulys, kuris nugali tamsą ir galų gale padeda herojei pasiekti savotišką laisvę.

Tačiau tuo neįmanoma patikėti. Lawrence kelias į sėkmę pernelyg vingiuotas, jame per daug vietos atsitiktinumui, kad būtų įmanoma visa tai suplanuoti. Viena vertus – nieko tokio, filmuose visada aplinkybės susiklosto tinkamai, tačiau, kita vertus, šnipų pasaulyje tai tampa genijaus kova su vidutinybėmis. O tai savaime filmą padaro vidutinišką.