Po gyvenimo


Režisierius Ricky Gervais
Vaidina Ricky Gervais, Tom Basden, Tony Way, Diane Morgan, David Bradleu

2019, D. Britanija, TV serialas


Britų komiko Ricky Gervaiso serialas „Po gyvenimo“ – nepaprastai paprastas. Pagrindinis veikėjas Tonis (vaidina pats Gervaisas) išgyvena krizę. Nuo vėžio mirė žmona ir jis nebemato prasmės gyventi. Vyras tik sėdi lovoje ir žiūri vaizdajuostę, kurioje užfiksuotos linksmos akimirkos su dabar jau mirusia žmona.

Bet nenusižudo. Vis sutrukdo šuo, kurį reikia pamaitinti.

Netrukus jis supranta vieną paprastą tiesą: kadangi nebijo mirti, jis gali daryti, ką tik nori, t. y. visiems sakyti tiesą į akis, nebūti politkorektiškas, išbandyti heroiną... nes juk jau nieko blogesnio nebegali atsitikti. Pats Tonis tai įvardija kaip savotišką supergalią. Tokia ekspozicija sukuria galimybę daugybei nutikimų, humorui, juokingoms situacijoms.

Tonis dirba nemokamo laikraščio žurnalistu mažame Britanijos miestelyje. Į viską jis žiūri ciniškai ir su panieka, jo aprašomos istorijos – į Hitlerį panašus kūdikis, dėmė ant sienos, panaši į įžymybę, – jam atrodo kvailos ir mažos. Jo aplinka – bendradarbiai – taip pat kvailoki. Tačiau tas pats pasaulis kasdien jam pateikia vis daugiau priežasčių gyventi.

Serialas, reikia pripažinti, yra nepaprastai banalus, tačiau Gervaisas tai paverčia neįtikėtinai šilta, jaudinančia ir jautria kelione. Verkiau net per tris serijas. Nes autoriai mane įtikino, kad pasaulis yra gražus, tikras, kad jame yra meilės. Nes pats jaučiausi seriale vaizduojamoje situacijoje, nors ji ir labai tolima nuo mano asmeninio gyvenimo.

Kūrėjams pavyksta parodyti gyvenimo džiaugsmą ir tai jie padaro elementariomis priemonėmis. „Po gyvenimo“ – įrodymas, kad nei scenarijui, nei režisūrai iš tikrųjų nereikalingos jokios gudrybės.

Viskas, ko reikia, yra empatija.