Kino naujienos trumpai

George’as Lucasas ir Mellody Hobson
George’as Lucasas ir Mellody Hobson

George’as Lucasas ir jo žmona paaukojo privačiai mokyklai

Garsiųjų „Žvaigždžių karų“ kūrėjas George’as Lucasas ir jo žmona Mellody Hobson, kuri yra studijos „Dream Works“ animacinių projektų vadovė, paaukojo 25 milijonus JAV dolerių privačiai mokyklai „Laboratory Schools“ prie Čikagos universiteto. Pinigai bus panaudoti Menų salės statybai. Naujas statinys su parodų galerija, 700 vietų sale ir keliomis auditorijomis bus atidarytas ateinančiais metais ir pavadintas amerikiečių fotografo, muzikanto, režisieriaus ir visuomenės veikėjo Gordono Parkso (1912–2006) garbei. Lucasas išreiškė viltį, kad Parkso palikimas taps būsimų kartų įkvėpimo šaltiniu, ir pabrėžė, kad „menas gali keisti gyvenimą“. Dabar mokykloje mokosi apie 1,8 tūkstančio mokinių.

Žurnalas „Forbes“ laiko Lucasą trečiąja pagal įtakingumą įžymybe, jo turto vertė – 4,2 milijardo dolerių. 2012 m. režisierius pardavė „Lucasfilm“ Walto Disney’aus kino studijai. Didžiąją laiko dalį dabar jis skiria šeimai – pernai vasarą jam gimė duktė. 2015 m. planuojama septintosios „Žvaigždžių karo“ dalies premjera.

Naujas Woody Alleno filmas pasirodys spalį

Ko gero, nebus suėję nė metai po to, kai ekranuose pasirodė Woody Alleno filmas „Džesmina“, o kino teatruose bus rodomas naujausias režisieriaus filmas. Pranešta, kad „Magic in the Moonlight“ premjera įvyks spalio 15-ąją. Pernai vasarą filmas buvo kuriamas Pietų Prancūzijoje. Režisierius įprastai nekalba, apie ką bus filmas, bet sprendžiant iš pirmųjų nuotraukų jo veiksmas greičiausiai nukels į 4-ąjį dešimtmetį. Kol kas žinoma, kad naujame „Magic in the Moonlight“ vaidina Colinas Firthas, Emma Stone ir Marcia Gay Harden.

Serialas apie Charlesą Mansoną

Pamatęs kelias savo romanų ekranizacijas („Amerikos psichopatas“, „Traukos dėsniai“) garsusis amerikiečių rašytojas Bretas Eastonas Ellisas nusprendė pats rašyti kinui ir televizijai. Kartu su Robu Zombie jie rengiasi kurti televizijos serialą apie Charlesą Mansoną, kuris su savo sekta 7-ajame dešimtmetyje įvykdė kelias JAV sukrėtusias žmogžudystes. Tarp Mansono aukų buvo ir nėščia Romano Polanskio žmona aktorė Sharon Tate. Mansonas iki šiol sėdi kalėjime. Serialas kuriamas FOX televizijai.

Adèle Exarchopoulos vaidins filme „M“

Neseniai prancūzų kino vilties „Cezariu“ apdovanota aktorė Adèle Exarchopoulos („Adelės gyvenimas. 1 ir 2 skyrius“) vaidins debiutiniame pilno metražo Saros Forestier filme „M“. Žinoma, jis neturi nieko bendra su klasikiniu Fritzo Lango filmu „M“. Exarchopoulos vaidins kompleksų apimtą Lilą, kuriai visiška tyla yra vienintelis išsigelbėjimas nuo pasaulio. Situacija pasikeičia, kai Lila įsimyli Mo – pogrindinių automobilių lenktynių dalyvį. Aistra priverčia keistis abu filmo personažus, tačiau adrenalinas ir meilė – stiprūs narkotikai, su kuriais sunku atsisveikinti... Mo vaidins teatro, kino ir televizijos aktorius Moa Khousas.

Audrey Tautou, Bérénice Bejo ir Mélanie Laurent sujungs „Amžinybė“

Vienas svarbiausių šiuolaikinių Vietnamo kino režisierių Tran Anh Hung („Žaliosios papajos kvapas“, „Norvegų miškas“) rengiasi kurti pirmą filmą prancūzų kalba. „Amžinybė“ bus prancūzų rašytojos Alice Ferney romano „Našlių elegancija“ ekranizacija. Jame aprašoma daugiau nei amžių trunkanti kelių šeimų istorija. Pagrindinius vaidmenis filme kurs Audrey Tautou, Bérénice Bejo ir Mélanie Laurent.

 

Borysas Lankoszas ekranizuos šiuolaikinių lenkų rašytojų knygas

Prieš penkerius metus filmu „Kita monetos pusė“, kuris susižėrė daugybę prizų, debiutavęs lenkų režisierius Borysas Lankoszas rengiasi ekranizuoti dviejų šiuolaikinių lenkų rašytojų knygas. Kelerius metus praleidęs Holivude, režisierius grįžo į Lenkiją ir pareiškė ekranizuosiantis pernai prestižinę „Nikės“ literatūros premiją pelniusią Joannos Bator knygą „Tamsu, beveik naktis“ bei populiaraus detektyvinių romanų autoriaus Zygmunto Miłoszewskio „Tiesos grūdą“. Kalbėdamas apie Bator knygą, režisierius sakė, kad labai vertina siaubo kiną, o „Tamsu, beveik naktis“ leistų sukurti siaubo filmą apie šiuolaikinę Lenkiją. Šiais metais turi būti baigtas filmo scenarijus, filmavimas, matyt, prasidės 2015-aisiais.

Jau šių metų balandį Lankoszas pradės filmuoti „Tiesos grūdą“. Tai antroji rašytojo žadamos trilogijos apie prokurorą Teodorą Šackį dalis. Prokuroras iš Varšuvos vyksta į pasakiškai gražų Sandomiežą, kur jaučiasi svetimas. Tačiau netrukus jam tenka tirti paslaptingą žmogžudystę – iškart po Velykų prie senos sinagogos rasta nužudyta pavyzdingos reputacijos visuomenės veikėja. Paaiškėja, kad spalvingame mieste siautėja nusikaltėlis, kurio nusikaltimus skatina Sandomiežo katedroje 400 metų kabantis paveikslas, vaizduojantis ritualinę žmogžudystę ir žydus. Be abejo, tai iškart pažadina antisemitinius demonus, bet ir suaktyvina tuos, kurie pasisako už politinį korektiškumą. Režisierius mano, kad toks siužetas iškart sukelia asociacijas su šiuolaikine Lenkija, jos atmosfera.

Pirmąjį Miłoszewskio romaną prieš kelerius metus ekranizavo Jacekas Bromskis. Jo filme „Pinklėse“ Šackis tapo moterimi, o heroję prokurorę suvaidino Maja Ostaszewska. Lankoszas nori prokuroro vaidmenį patikėti Robertui Więckiewicziui. Filmas bus kuriamas Sandomieže, kur jau ne vienus metus filmuojamas populiarus detektyvinis televizijos serialas „Tėvas Mateušas“. Tad netrukus mieste dirbs dvi filmavimo grupės.

Serialas apie provinciją

Vienas bene geriausiai vertinamų rusų jaunosios kartos kino kūrėjų Nikolajus Chomerikis šį kovą pradėjo filmuoti 8 serijų detektyvinį serialą „EN miesto paslaptis“ („Тайна города ЭН“) apie paslaptingą žmogžudystę mažame provincijos miestelyje. Filmo herojė – jauna tyrėja bando išpainioti keistomis aplinkybėmis įvykdytą paauglio nužudymą. Tyrėjai padeda pagrindinis įtariamasis. Serialą filmuos nuolatinis režisieriaus bendradarbis, operatorius Ališeras Chamidchodžajevas („Antonas čia, šalia“).

Dar kartą Dostojevskis

Bulgarijoje gimęs režisierius Mikhailas Pandoursky kurs filmą pagal Jurijaus Arabovo („Faustas“, „Orda“) scenarijų „Narvas“, kuriame permąstoma Fiodoro Dostojevskio apysaka „Romioji“. Arabovas pridėjo nuo savęs mistikos ir fantastikos: pagrindinis herojus, atėjęs į cerkvę įkalbėti šventiko, kad šis palydėtų į paskutinę kelionę jo savižudę žmoną, persikelia į XIX amžių. Čia herojus sutinka mergaitę, kurią prievarta norima ištekinti už atstumiančio lupikautojo.