Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Haris Poteris
Haris Poteris

Dar trys filmai apie Harį Poterį

„Warner Bros“ studijos vadovas Kevinas Tsujira interviu dienraščiui „New York Times“ pranešė, kad bus kuriami dar trys filmai, kurių pagrindas – J.K. Rowling knyga „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“. Šioje knygoje Rowling aprašė visus romanų apie Harį Poterį ciklo magiškus gyvūnus. Rašytoja sutiko bendradarbiauti su studija ir parengė pirmojo scenarijaus apmatus. Pagrindinis būsimų filmų herojus bus magizoologas Niutas Skamnderis – fikcinis knygos apie fantastinius gyvūnus autorius. Iš šios knygos mokėsi ir Haris Poteris. Pirmosios filmo dalies veiksmas nukels į Niujorką – 70 metų prieš įvykius, aprašytus pirmoje knygoje apie Harį Poterį.

Filmai apie Harį Poterį atnešė studijai per 8 milijardus dolerių pelno. Kevinas Tsujira tikisi, kad pelningi bus ir naujieji filmai, bet jų premjerų datos kol kas nenurodo.

 

Sergejaus Loznicos filmas apie Maidaną

Neseniai Vilniuje baigtas montuoti naujas Sergejaus Loznicos filmas – dviejų valandų dokumentinis spektaklis „Maidanas“. Jo pasaulinė premjera greičiausiai įvyks Kanuose. Pasak lenkų kino kritiko Tadeuszo Sobolewskio, tai, kas televizijos transliacijose iš Maidano buvo įvykių srautas, dokumentiniame filme tapo gyvu istorijos teatru. Juolab kad tai, kas vyko, ukrainiečiai vadina ne sukilimu ir ne maištu, o „sąmonės revoliucija“. Kritikas mano, kad filmas gali tapti sukrėtimu ir Vakarams, ir Ukrainai, ir Rusijai. Varšuvoje vykstančio dokumentinio kino festivalio „Planete+Doc“ direktorius Arturas Liebhartas, pasižiūrėjęs šį filmą, pasakė: „Mačiau filmą apie tautos gimimą.“


Filmo genezė paradoksali. Loznica atvyko į Kijevą 2013-ųjų rudenį rinkti medžiagą vieno prancūzų prodiuserio užsakymu kuriamam filmui apie Babij Jarą – vietą šalia Kijevo, kur Antrojo pasaulinio karo metais nacių buvo nužudyti šimtai tūkstančių žydų. Tačiau šį filmą teko atidėti, nes Loznica atsidūrė Maidane.

 

Naująjį filmą sudaro trys dalys. Pirmoji – tai šiuolaikinis karnavalas, nes Maidane Loznica pamatė gyvą garsiosios rusų literatūrologo Michailo Bachtino studijos iliustraciją. Paskui filmo ištarmė rūstėja. Rodomi pirmieji susidūrimai su „Berkut“, naktis, degančios padangos. Trečioji dalis baisiausia – kareiviai pradeda šaudyti. Filmas baigiamas žuvusiųjų sąrašu, atsisveikinimo ritualu su „didvyriais, kurie nežūsta“.

 

Kevinas Spacey – Didžiosios Britanijos premjeras

Regis, Kevinas Spacey gerai jaučiasi vaidindamas politikus. Visame pasaulyje populiariame seriale „House of Cards“ jis vaidina kongresmena Frenką Andervudą, o netrukus kurs britų premjerą Winstoną Churchillį filme „Captain of the Gate“. Jo scenarijaus autorius Benas Kaplanas yra rašęs dokumentinių filmų apie Antrąjį pasaulinį karą, karą Vietname ir JAV prezidentą Ronaldą Reaganą scenarijus.

 

„Captain of the Gate“ rodys Churchillio (1874–1965) atėjimą į valdžią Antrojo pasaulinio karo pradžioje. Prieš tai vienos garsiausių anglų aristokratų giminių palikuonis spėjo pabūti kareiviu, žurnalistu, politiku, keliskart – ministru, karo vadu ir rašytoju, bet 4-ajame dešimtmetyje prarado įtaką torių partijoje. Ją atgavo tik pasipriešinęs premjero Neville’o Chamberlaine’o politikai ir jo pasirašytiems Miuncheno susitarimams, leidusiems Hitleriui aneksuoti dalį tuometinės Čekoslovakijos. Kai Chamberlaine’as grįžo iš Miuncheno, Chuchillis pasakė: „Mūsų vyriausybė galėjo rinktis gėdą arba karą. Ji pasirinko gėdą, bet karas vis tiek bus.“ Kai Hitleris užpuolė Prancūziją, Chamberlaine’as atsistatydino. Churchillis buvo premjeru iki 1945-ųjų. Karas su Vokietija tėvynainių akyse pavertė Churchillį vienu svarbiausių britų politikų. Antrąkart jis tapo premjeru 1951 metais. Šeštajame dešimtmetyje jis pelnė ir Nobelio literatūros premiją – taip buvo įvertintos Chuchillio istorinės knygos.

 

Parengė Ž. P.