Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis

Rugsėjo 19 – spalio 3 d.

VILNIUS, KAUNAS, KLAIPĖDA

„Balsai iš jūros“, rež. Kim Hopkins, 2018
„Balsai iš jūros“, rež. Kim Hopkins, 2018

Šešioliktus metus skaičiuojantis festivalis pristatys ryškiausius pastarųjų metų dokumentinius filmus, pratęs pažintį su svarbiais dokumentinio kino kūrėjais, kvies gyvai pasimatyti su filmų autoriais.

Išskirtinį dėmesį festivalis šiemet skirs Latvijos ir Izraelio kino dokumentininkui Herzui Frankui (1926–2013) – pasaulinio garso kino režisieriui, vienam poetinio kino Latvijoje pradininkų, rašytojui, filosofui.

Retrospektyvoje bus pristatytas garsiausias H. Franko filmas „Dešimčia minučių vyresnis“ („Par desmit minutem vecaks“, 1976), taip pat „Aukščiausiasis teismas“ („Augstaka tiesa“, 1987) – mirties bausme už nužudymą nuteisto žmogaus atgaila, „Giesmių giesmė“ („Augsta dziesma“, 1989) – skausminga gimimo istorija, „Flashback“ (2002) – filmas-išpažintis, skirtas kartu dirbusiems kino operatoriams, kiti Franko filmai.

Pats H. Frankas yra sakęs: „Visi mano filmai apie gyvenimą, meilę ir mirtį.“ Filmuose jis tyrinėjo žmogaus sielos anatomiją, jos ribas, kartais bekompromisę kamerą nukreipdamas ir į save patį.

Festivalis pasiūlys įsižiūrėti ir į dar vieną svarbią asmenybę – Joną Meką (1922–2019). Specialiojoje programoje bus pristatyti dokumentiniai filmai apie Meką, kurti Peterio Sempelo, Juliaus Žižliausko (Ziz), Hopi Lebelio ir Thomo Boujut, Pipo Chodorovo, Gideono Bachmanno ir kt. Programą sudarė eksperimentinio kino režisierius P. Chodorovas. Panaši programa buvo pristatyta Pompidou meno centre Paryžiuje, minint Meko 90-metį.

Specialiajame festivalio seanse VDFF žiūrovai pamatys dar vieną avangardinio kino kūrėją – „Fluxus“ judėjimo iniciatorių Jurgį Mačiūną. Niujorkiečio Jeffrey Perkinso filmas „Jurgio Mačiūno ir Fluxus istorija“ („George“, JAV, 2018) – tai ne tik įvairiapusis Mačiūno portretas, bet ir išsamus judėjimo paveikslas, lydimas prieštaringų interviu su Yoko Ono, Jonu Meku, Nam June Paiku.

Pasaulio žmogaus, laisvo ir nepriklausomo, tema sujungs šešis pagrindinės VDFF programos filmus. Festivalį atidarys italo Sandro Bozzolo filmas „Nijolė“ apie tvirto charakterio menininkę Nijolę Šivickas, Kolumbijos politiko Antano Mockaus motiną. Filme jautriai atskleidžiami jų tarpusavio santykiai, jausenos.

Apie laisvę kalba „Balsai iš jūros“ („Voices of the Sea“, rež. Kim Hopkins, JAV, 2018). Filmo herojė kubietė Mariela svajoja emigruoti į JAV ir taip ištrūkti iš nuolatinio nepritekliaus, jos vyras apsisprendęs likti ir oriai priimti išbandymus. Apie neribotą laisvę prabyla filmas „Menininkas iškrypėlis“ („The Artist & The Pervert“, rež. Béatrice Behn, René Gebhardt, JAV, Vokietija, 2018). Tai nacių šeimoje užaugusio ir griežtai auklėto austrų kompozitoriaus Georgo Friedricho Haaso portretas. Kitą portretą naujausiame filme sukūrė Werneris Herzogas: „Herzogas / Gorbačiovas“ („Meeting Gorbachev“, rež. W. Herzog, Andre Singer, JAV, 2018) pakvies į diskusiją su buvusiu Sovietų Sąjungos lyderiu Michailu Gorbačiovu.

Kiek žmogus laisvas rinktis, ką reiškia šeimos ryšiai, svarstoma filme „Amerika“ („America“, rež. Erick Stoll, Chase White, JAV, 2018). Tai intymus pasakojimas apie tris brolius, kurie prižiūri savo močiutę Ameriką. Kiekvieno jų santykiai su močiute, kuri jais rūpinosi, kai šie buvo vaikai, skirtingi.

Paskutinis pagrindinės programos filmas – Andreos Bussmann „Faustas“ („Fausto“, Meksika, Kanada, 2018) – pakvies į meditatyvią kelionę per įvairių šalių „faustiškus“ mitus, kuriuos sieja ta pati baigtis: už pasaulio pažinimą ir atsivėrusias paslaptis sumokama siela.

Minint 30-ąsias Baltijos kelio metines festivalis pasiūlys specialią „Baltijos kelio“ programą, kuri sujungs šia tema kurtus estų, latvių ir lietuvių filmus. Ją sudarys šeši filmai: „Baltijos kelias“ (rež. Peeter Simm), „Baltijos kelias“ (rež. Arūnas Matelis, Audrius Stonys), „Rugpjūčio 23-ioji“ (rež. Juozas Matonis, Romualdas Damulis), „Skersgatvis“ (rež. Ivars Seleckis), „Kryžkelė“ (rež. Juris Podnieks), „Drakono metai“ (rež. Andres Sööt). Visi šios programos filmai bus rodomi nemokamai.

Šiemet VDFF pirmą kartą pasiūlys pasižiūrėti studentų darbus. Konkursinėje programoje bus pristatyti dviejų aukštųjų kino mokyklų – lietuvių LMTA ir vienos garsiausių Europoje – čekų FAMU – studentų dokumentiniai filmai. Tokią konkursinę programą planuojama rengti kas dvejus metus, pristatant lietuvių ir vis kitos aukštosios mokyklos studentų darbus.

 

Rengėjų inf.