Geriausiu „Scanoramos“ konkursinės programos filmu pripažintas estės darbas

„Naujojo Baltijos kino“ konkurso nugalėtoja Maria Reinup. Lauryno Mataičio nuotr.
„Naujojo Baltijos kino“ konkurso nugalėtoja Maria Reinup. Lauryno Mataičio nuotr.

Sekmadienį Vilniuje baigėsi vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Per festivalio uždarymą buvo paskelbti konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtojai bei parodytas norvegų dueto Joachimo Rønningo ir Espeno Sandbergo nuotykių filmas „Kon-Tiki“.

 

Festivalio konkurse varžėsi 17 Baltijos šalių trumpametražių filmų – 6 lietuviški, 3 latviški ir net 8 estiški. Juos vertino tarptautinis žiuri, kuriam šiais metais pirmininkavo garsus lenkų kino režisierius Krzysztofas Zanussi, prodiuserė iš Vokietijos Dagmara Jacobsen, atviro Rusijos kino festivalio „Kinotavr“ direktorė ir kino gamybos kompanijos „Selavy Filmproduktion“ bendraturtė Sitora Alijeva, ir graikų režisierius Thanosas Anastopoulos, kurio naujausią filmą „Duktė“ šiais metais rodė „Scanorama“.

 

Geriausiu visos programos trumpametražiu filmu buvo pripažintas estų režisierės Marios Reinup filmas „Mai“. Jis pasakoja apie filmo herojės Mai naktinę kelionę autobusu į kitame miesto gale vykstantį vakarėlį. Autobuse ir du treninguoti narkomanai. Mergina supranta – vienam jų reikia skubios pagalbos, jis arti mirties. Tačiau Mai susiduria su vairuotojo ir kitų keleivių abejingumu.

 

„Daug žmonių man sakė, kad filmas jiems patiko, sujaudino. Man sunku buvo tuo patikėti. Tačiau jei tai teigia komisija, vadinasi, tai teisybė“, – iškart po laimėtojo paskelbimo prisipažino režisierė M. Reinup.

 

Nugalėtojai „Vilniaus kino klasteris“ skyrė 30 tūkst. litų vertės prizą – kino aparatūros nuomos paslaugas bei specialią dovaną – šalmą. „Šiuo metu statome modernų kino paviljoną, kuris bus baigtas kovo pirmąją. Tad jeigu iki tol laimėtoja norėtų ateiti į jį kurti filmo, jai prireiktų šalmo“, – sakė Aidas Akcijonaitis, „Vilniaus kino klasterio“ vadovas.

 

Konkurse buvo renkamas ir geriausias lietuviškas trumpametražis filmas. Apdovanojimas atiteko Lino Mikutos dokumentiniam filmui „Pietūs Lipovkėje“. Tai pasakojimas apie Vilniuje, Liepkalnio gatvėje, įsikūrusią valgyklą ir jos lankytojus. Bendrovė „Teo Lt“ lietuvių autorių apdovanojo 10 tūkst. litų vertės finansine parama būsimam kino projektui.

 

Šiais metais specialaus žiuri paminėjimo sulaukė dar du konkursinės programos filmai. Už filmą „Etiudas“ buvo apdovanota lietuvių režisierė Austėja Urbaitė, taip pat įvertintas latvių režisieriaus Edmundo Jansono animacinis filmas „Choro gastrolės“.

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ konkursinę programą „Naujasis Baltijos kinas“ rengia jau penktą kartą. Prieš metus geriausiu Baltijos šalių trumpametražiu filmu buvo išrinktas taip pat estų režisieriaus Ivano Pavljutškovo darbas „Baltas kvadratas“, o geriausio lietuviško filmo apdovanojimą laimėjo Oksanos Burajos „Liza, namo“.

 

Dvi artėjančio savaitgalio dienas – lapkričio 23 ir 24 – festivalis vyks ir į Šiauliuose.