Viena diena
(One Day)

Drama


Režisierė Lone Scherfig | Scenarijaus autorius David Nicholls | Vaidina Anne Hathaway, Jim Sturgess, Rafe Spall, Tom Mison, Patricia Clarkson, Ken Stott, Romola Garai, Georgia King
JAV, D. Britanija, 2011, 107 min.


Labai romantinė, gana gili ir subtili, saikingai sentimentali, nukreipianti į filosofinių apmąstymų bei nuosavų prisiminimų lankas. Filosofuoti apie tai, kad viskas keičiasi, išskyrus meilę, miela ir malonu. Filmas sukurtas pagal populiarią knygą, kurią pats autorius pavertė scenarijumi, tai kai kurias replikas galima įsiminti ir naudoti kasdieniame gyvenime. Jos skambės protingai, šmaikščiai ir net išmintingai. Bet pati istorija ne tik apie meilę, ji apie žmonių ir jausmų brendimą bei nemalonią tiesą, kad jaunystė praeina, o kompleksai – beveik ne.

Herojai susitiko atsitiktinai akmenimis grįstame universiteto kieme. Deksteris, gurkšnodamas išleistuvių šampaną tiesiai iš butelio, paaiškina Džiulei, kad sulaukęs keturiasdešimties jis bus velniškai garsus ir turtingas. Ji, kuri ne Džiulė, o Ema su garbanomis, akiniais ir liūdna šypsenėle, tuo abejoti nedrįsta. 1989 m. liepos 15 dieną jie pabunda vienoje lovoje ir nutaria visą gyvenimą būti draugais. Siužetas sudėliotas iš daugybės liepos 15-ųjų. Ant šios datos kaip ant siūlo suveriami geriausių draugų gyvenimas, mintys ir jausmai, nusivylimai ir klystkeliai. Ema ketino tapti rašytoja, o tapo meksikietiško restoranėlio padavėja su sūrio kvapu persismelkusiais plaukais. Deksteris įsisuko į šou verslą ir tapo naktinės programos vedėju, aplink kurį vyniojosi kukliais auksu žėrinčiais drabužėliais apsitempusios blondinės. Už studijos ribų procesas sėkmingai tęsėsi, jėgas Deksteris atgaudavo piktnaudžiaudamas miltukais ir alkoholiu, bet buvo visai gerai, kol vieną dieną pasijuto esąs paskutinė kiaulė. Ema bandė susikurti gyvenimą tarp tų liepos 15-ųjų. Abu keitėsi ir brendo, ieškojo meilės ir sėkmės, laimės ir nors kokios gyvenimo prasmės. Susitikę kūrė bendravimo taisykles ir giliai slėpė žiną, kad vienas be kito negali.

Filme – aktorių Anne Hathaway ir Jimo Strugesso duetas. Subtiliai ir lengvai jie vaidina tą cheminę reakciją, kuri visada atsiranda tarp vyro ir moters, reikalingų vienas kitam. Ir kartu išlaiko distanciją, reikalingą geriausių draugų statusui. Dialogai, žvilgsniai, juokeliai ir skaudūs žodžiai suvaidinti meistriškai ir įtikinamai. Dramatizmas tikras, humoras elegantiškas ir šmaikštus, susitikimų atmosfera kupina švelnaus liūdesio ir laukimo.

Filmas tinka lietingam vakarui, kai atrodo, kad niekas tavęs nemyli ir gyvenimas sumautas. Visoms moteriškos giminės žiūrovėms sušildys širdį, atgaivins jausmus ir įkals į galvą frazę „kad ir kas nutiktų rytoj, yra ši diena“. Kartoti rekomenduojama kasdien.