Niujorko šešėlyje
(The Place Beyond the Pines)


Režisierius Derek Cianfrance | Vaidina Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Craig Van Hook, Olga Merediz, Anthony Pizza, Mahershala Ali, John Facci, Ben Mendelsohn
JAV, 2012, 140 min. | DVD platintojas Lietuvoje Prioro įrašų grupė


 Šis filmas yra ilgas. Kaip kelias su daug žiedų, sankryžų, kryžkelių, aklaviečių, viadukų ir posūkių. Žiūrovas važiuoja tuo keliu iš lėto mėgaudamasis visuomet truputį mėlynu vaizdu pro langą. Matosi toli.

Toliau, nei mato pagrindiniai veikėjai. Kartais net norisi sušukti: „Ei, Lukai, tau blogai baigsis, nedaryk taip.“ Ir nors žinai, kad jis vis tiek apiplėšinės bankus ir pasinaudojęs savo motociklininko talentu pabėgs, negali nesusilaikyti nepatarinėjęs. Bandai pateisinti jį, aiškini sau, kad jis taip elgiasi dėl sūnaus, norėdamas užtikrint jam saugią ateitį.

Gyvenimiškai lėtai istorija pasiekia pirmą sankryžą, kurioje žiūrovas iš esmės pakeičia savo kelionės kryptį. Policininkas Averis stengiasi išlikti, nepalūžti, neprarasti savęs ir savo šeimos. Jis patyrė šoką. Tarnyboje nušovė žmogų. Negana to, įsivėlė į neaiškų reikalą su kolegomis. Jo karjera kybo ant plauko. Jis bando tai išspręsti, bet geriausias sprendimas yra ir pats sunkiausias.

Čia filmas kyla viadukais prašokdamas dešimtmetį ir pasakoja apie policininko sūnų Aidžei, kuris susipažįsta su bendramoksliu Džeisonu. Jie kartu trankosi, vartoja narkotikus, įsivelia į bėdą. Netrukus jų gyvenimas patenka į aklavietę, tačiau kelionė tuo nesibaigia.

„Niujorko šešėlyje“ pasakoja apie palikimą – tuos įvykius, kurie keičia gyvenimus ir neturi senaties termino. Anksčiau ar vėliau jie pasiveja nuo prisiminimų bėgantį žmogų ir gali jį akimirksniu sutraiškyti. Kiekvienas mūsų veiksmas turi pasekmes ir dažniausiai ne tokias, kokias planavome, priešingas mūsų norams ir troškimams.

Šis filmas – trijų likimų triptikas, tad su veikėjais susitapatinti sunku, nes netrukus jie palieka ekraną ir prasideda nauja pažintis. Režisierius Derekas Cianfrance'as pasakoja sudėtingą istoriją, kuri įtraukia ir iškart paleidžia, kad netrukus pasisavintų vėl. Tai – malonus ir neįpareigojantis santykis.