Susikaupk
(Focus)


Režisieriai Glen Ficarra, John Requa

Vaidina Will Smith, Rodrigo Santoro, Margot Robbie
2015, JAV, 105 min.


Ko žiūrovas tikisi iš tokio filmo? Elegantiškai įvykdytų nusikaltimų, gero tempo (nuolat keičiasi versija apie veiksmo motyvus), bent penkių gerų pokštų ir mažiausiai trijų nustebimų (ne viskas buvo taip, kaip atrodė), taip pat daug gražių moterų brangiomis suknelėmis ir bikiniais (net išskirtinai vyriškam „Oušeno vienuoliktukui“ reikėjo Julios Roberts). Tokie yra aferų filmų reikalavimai.

Nors jie labai paprasti, net Holivude retai pavyksta pakartoti George’o Roy’aus Hillo „Aferos“ („The Sting“, 1973) žavesį. Paulo Newmano ir Roberto Redfordo duetas sunkiai pralenkiamas, o Scotto Joplino muzika tapo nepakartojamu šio žanro filmų etalonu.

„Aferos“ personažai – nearogantiškai žavingi ir paprasti, o „Susikaupk“ veikėjai – brangių kostiumų ir suknelių savininkai, pakvaišę dėl aukso ir prabangių mašinų. Jų aferose nėra nei romantikos, nei žavesio, tik gerai sukaltas planas.

„Susikaupk“ pasaulis – toks materialus ir manipuliatyvus, jog jame žiūrovas neranda nieko atpažįstamo. Tai tarsi prabangus žaislas, auksinis „Ferrari“ miesto centre, į kurį gali tik kvailai paspoksoti.

Susidaro įspūdis, kad tokiuose filmuose Holivudas tiesiog mėgaujasi savo užaugintų ir auginamų žvaigždžių turtais ir į kino teatrus žiūrovus vilioja ne geromis istorijomis, o tiesiog gražiais žmonėmis ir brangiais daiktais. Kitaip tariant – pardavinėja spindesį, panieką neturtingiems ir žiopliems bei, žinoma, pinigų galią.

Todėl šis filmas panašus į raudoną kilimą prieš „Oskarų“ teikimo ceremoniją: žurnalistai komentuoja, kuo aktoriai yra apsirengę, visi šypsosi, yra labai gražūs, bet iš esmės nieko neveikia.