Nepatogus kinas

Spalio 22 - 30 d.

Vilnius

„Atvykstam su taika“, rež. Hubert Sauper
„Atvykstam su taika“, rež. Hubert Sauper

Spalio pabaigoje su šūkiu „Filmai suaugusiems“ į kino ekranus sugrįžta „Nepatogus kinas“. Aštuntojo tarptautinio dokumentinių filmų festivalio programoje – pusšimtis filmų, susitikimai su užsienio svečiais ir staigmena dokumentinio kino kūrėjams.

„Filmai suaugusiems“ – taip pristatoma beveik 50 pilnametražių filmų programa. „Šis šūkis puikiai atspindi mūsų festivalio koncepciją. Būti suaugusiam pirmiausia reiškia nebijoti pažvelgti realybei į akis, prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta aplink tave. Ir visiškai nesvarbu, tau trylika ar šešiasdešimt penkeri. Tai asmeninės brandos, o ne metų klausimas“, – teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Būtent apie atsakomybę už tai, kas vyksta toli už mūsų namų sienų, pasakoja vienas ryškiausių festivalio programos filmų. Už kontroversišką „Darvino košmarą“ („Darwin’s Nightmare“) „Oskarui“ nominuotas austrų režisierius Hubertas Sauperis pristato naujausią savo darbą – „Atvykstam su taika“ („We Come As Friends“). Beveik dešimt metų po „Darvino košmaro“ tylėjęs režisierius nustebina dar galingesniu pasakojimu. Savadarbiu lėktuvėliu režisierius leidžiasi į kruvino konflikto draskomą vidurio Afrikos valstybę – Sudaną. Siurrealistinėje kelionėje tikrovė maišosi su mokslinės fantastikos filmais, vietos gyventojų lūkesčiai susikerta su didžiųjų valstybių ir korporacijų galios žaidimais, o pats režisierius atsiduria sunkiai nuspėjamose situacijose. Kompleksiškas, tačiau meistriškai suvaldytas pasakojimas jau sulaukė didžiųjų festivalių įvertinimų – iš šių metų Sandanso kino festivalio JAV išsivežtas specialusis žiuri prizas, o po europinės premjeros Berlyne filmui įteiktas „Taikos apdovanojimas“.

Asmeninės brandos galima pavydėti kito ryškaus festivalio filmo – „Belaukiant rugpjūčio“ („Waiting for August“) – herojams. Pagrindinius prizus šių metų Karlovi Varų ir Kanados „HotDocs“ festivaliuose pelnęs filmas pasakoja istoriją, artimą ne vienai Lietuvos šeimai. Mažo Rumunijos miestelio pakraštyje gyvena neįprasta šeima – penkiolikmetė Georgiana, motinai išvykus dirbti į Italiją, turi savo šešiems broliukams ir sesutėms atstoti abu tėvus. Tai dramatiška, bet jautriai papasakota istorija apie gerokai per anksti pasibaigusią vaikystę ir jaunųjų herojų ryžtą kabintis į gyvenimą.

Tačiau bene didžiausia staigmena šių metų „Nepatogiame kine“ laukia ne žiūrovų, o pačių dokumentinio kino kūrėjų. Pirmą kartą festivalis pristato konkursinę programą, kurioje dėl geriausio festivalio filmo titulo ir finansinio prizo varžysis nauji, bet ryškesnių įvertinimų dar nepelnę filmai. „Septynerius metus dirbome galvodami apie žiūrovą, stengdamiesi išlaikyti festivalį plačiai atvertomis durimis. Manau, tai pavyko, žiūrovų kasmet daugėja. Todėl nusprendėme, kad atėjo laikas atsigręžti į kino bendruomenę ir pasakyti „ačiū“ dokumentinio kino autoriams. Konkursinė programa suteiks galimybę puikiems filmams sulaukti pelnyto įvertinimo, o jauniems režisieriams – būti pastebėtiems“, – sako G. Andriukaitis.

Konkursinėje festivalio programoje tarptautinis žiuri vertins septynis filmus. Dalis iš jų jau spėję sudalyvauti prestižinių kino festivalių programose. Tragikomiškos flamandų režisierių dramos „Nepalik manęs“ („Ne me quitte pas“), pasakojančios apie buitiniame alkoholizme skęstančių bičiulių draugystę, premjera įvyko Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje, čeko Petro Hatle „Didi naktis“ („Velka noc“) dalyvavo Kopenhagos CPH:DOX ir Jihlavos (Čekija) festivalių programose. Kitiems filmams konkursinės programos seansai Vilniuje kartu bus ir europinės premjeros. Iš pastarųjų verta nepraleisti režisierės iš Izraelio Julie Shles darbo „Galutinė stotis“ („The Last Stop“). Tel Avivo autobusų stotyje ir jos prieigose nufilmuotoje juostoje atsiskleidžia komplikuotas Izraelio visuomenės paveikslas. Nuolatinė teroro aktų baimė, neapykanta imigrantams, socialinė atskirtis – visa tai sunkiai dera su laisvamaniško ir atviro miesto įvaizdžiu, kurį apie Tel Avivą yra suformavusi populiarioji žiniasklaida.

Kaip ir kasmet, „Nepatogiame kine“ laukiama nemažai užsienio svečių. Šiemet bent 10 kino kūrėjų lankysis Vilniuje. Tradicinėje „Žaliojoje“ festivalio programoje, skirtoje žmogaus ir gamtos santykiui, filmą „Šokančių dvasių miškas“ („Forest of the Dancing Spirits“) pristatys jauna kino kūrėja iš Švedijos Linda Vastrik. Ne vienus metus Kongo džiunglėse praleidusi režisierė sugebėjo perteikti unikalią pirmykštės bendruomenės kultūrą. Filmas praėjusių metų Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje įvertintas specialiuoju žiuri prizu už pirmąjį filmą, o pati režisierė išrinkta Švedijos „Metų nuotykių ieškotoja“.

Festivalio rubrikoje, skirtoje nebaudžiamumui ir piktnaudžiavimui valdžia, svečiuosis režisierius iš Meksikos Carlosas Rossini. Kartu su kitais dviem kūrėjais kurtame filme „Meras“ („El Alcalde“) žiūrovai galės susipažinti su vienos turtingiausių Meksikos savivaldybių vadovu. Nors Meksikoje valstybės pareigūnų nužudymai nėra retenybė, pagrindinis šio filmo herojus – Mauricio – savo savivaldybėje sugeba užtikrinti geležinę tvarką. Meras disponuoja milijardiniais ištekliais ir privačia kariuomene, kuriai vienas vado žodis yra aukščiau įstatymų. Tai šokiruojantis filmas apie Meksikos politinę kultūrą ir jos elitą, kuriam „blogis“, „gėris“, „teisingumas“ ar „įstatymas“ yra labai reliatyvios sąvokos.

Pagrindinį prizą šių metų Sandanso kino festivalyje bei daug kitų įvertinimų pelniusį „Sugrįžimą į Homsą“ („Return to Homs“) pristatys garsus prodiuseris ir Sirijos dokumentinio kino festivalio „DoxBox“ įkūrėjas Orwa Nyrabia. Tarptautinio pripažinimo už socialinės dokumentikos sklaidą, žodžio laisvės gynimą sulaukęs kūrėjas 2012 m. buvo Sirijos režimo suimtas, tačiau dėl tarptautinių organizacijų, festivalių ir kino žvaigždžių (Jeremy Irons, Kevin Spacey, Danny Boyle ir kt.) spaudimo paleistas nepateikus kaltinimų. Šiuo metu kūrėjas gyvena, kuria bei humanitarinę veiklą Sirijoje koordinuoja iš Berlyno.

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ Vilniuje vyks spalio 22–30 d. kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“. Dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Įėjimas – bent 1 centas.

 

Daugiau www.nepatoguskinas.lt

Rengėjų inf.