Afganistano kino kūrėjos prašo pasaulio paramos

Sahraa Karimi
Sahraa Karimi

Dar Venecijos kino festivalyje buvo surengta apskrito stalo diskusija, kur režisierės iš Afganistano perspėjo, kad jei Vakarų pasaulis ir toliau ignoruos Talibano elgesį su moterimis, šalis gali prarasti savo kultūrinį identitetą. Jos ragino kurti „humanitarinius koridorius“, leisiančius suteikti politinio pabėgėlio statusą ir apgyvendinti afganistaniečius Europoje.

Venecijos kino festivalyje dalyvavusios afganų kino kūrėjos ragino bent kino bendruomenę nepalikti Afganistano žmonių ir padėti apsaugoti šalies kultūrą ir menininkus. Afganistano kino organizacijos prezidentė Sahraa Karimi ir dokumentininkė Sahra Mani perspėjo, kad šalis be kultūros galiausiai praras savo tapatybę.

 

„Įsivaizduokite šalį be menininkų, be kino kūrėjų. Kaip jie gali apginti savo tapatybę?“ Karimi klausė žurnalistų.

 

Apskrito stalo organizatoriai teigė ketinantys kuo plačiau informuoti pasaulinę kino bendruomenę, atkakliau dirbti su didžiosiomis žiniasklaidos agentūromis, vyriausybių atstovais ir humanitarinėmis organizacijomis, kad „parodytų dramatišką Afganistano kino kūrėjų ir apskritai menininkų padėtį.“

 

Talibanas perėmė kino archyvų kontrolę

 

Prezidentė Karimi sakė, kad visos Afganistano kino kūrėjų pastangos išsaugoti kino paveldą žlugo.

 

„Svajojome pakeisti nusistovėjusį naratyvą apie Afganistaną, visi jau buvome pavargę nuo klišių apie mūsų šalį. Svajojome kurti filmus ir pasakoti istorijas iš skirtingų perspektyvų, perteikti mūsų šalies įvairovę“, – sakė ji.

 

Ji išvardijo daugybę filmų, sustabdytų įpusėjus gamybai, kino dirbtuves, draudimo polisus, kurių galiojimas sustabdytas, o Afganistano kino archyvą dabar kontroliuoja Talibanas.

 

Režisierė Sahra Mani žurnalistams pasakojo, kaip per kelias valandas turėjo priimti „sunkiausią sprendimą“ savo gyvenime – likti ar bėgti iš tėvynės. „Mes esame žmonės, kurie savo filmais, muzika ir kūryba apskritai supažindiname su savo šalies įvairialype tapatybe, tačiau dabar esame benamiai“, – netramdė ašarų dokumentininkė.

 

Afganistano menininkai pereina į pogrindį

 

Karimi kartu su broliais ir seserimis bei dukterėčiomis rugpjūčio 15 d. pabėgo iš Kabulo. Dabar ji glaudžiasi Ukrainoje.

 

Pasak Karimi, tūkstančiai kino kūrėjų negalėjo išvykti iš Afganistano ir, baimindamiesi dėl saugumo, dabar naikina savo pėdsakus socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje bei pereina į pogrindį.

 

Mani teigė nusprendusi likti Afganistane kad ir valdant nušalintai šalies vyriausybei, nes buvo pasiryžusi atgaivinti šalies kultūros sceną. „Mes pasilikome. Buvome optimistai, – sakė ji. – Tačiau Talibanui perėmus valdžią nebeturime už ką kovoti. Praradome viską.“

 

Regis, gražios intencijos padėti Afganistano menininkams pasibaigė kartu su Venecijos kino festivaliu...

 

 

Parengė Ilona Vitkauskaitė