Rogeris Deakinsas išleidžia unikalų savo fotografijų albumą

„Byways“ – taip vadinsis fotografijų albumas, apimsiantis penkis šio legendinio kino operatoriaus darbo dešimtmečius.

Net ir šiandien Deakinsui neprilygsta joks kitas kino operatorius. Jis vadinamas gyva legenda, dirbo su tokiais režisieriais kaip broliai Coenai, Denis Villeneuve’as ar Samas Mendesas. Pastaruoju metu jis buvo įnikęs į savo paties kuriamą tinklalaidę, o neseniai paskelbė, kad žengs į knygų pasaulį.

 

„Twitter“ paskyroje „Deakins Archives“ paskelbta, kad su operatoriumi nusprendė bendradarbiauti Italijos meno knygų leidykla „Damiani“. Kartu su Deakinsu rengiamoje monografijoje bus atrinkta judančių vaizdų meistro per penkiasdešimt metų padarytų fotografijų. Būsimas albumas turėtų pasirodyti vėlyvą vasarą ar ankstyvą rudenį.

 

Per penkis darbo ir gyvenimo dešimtmečius Deakinsas sukaupė stulbinančią atsitiktinių nuotraukų ir kruopščiai sukurtų meno kūrinių kolekciją, pradėtą kaupti dar studijų metais. Leidyklos aprašyme išsamiau pristatoma Deakinso karjeros trajektorija, suskirstyta į etapus:

 

„Baigęs dailės akademiją Somersete, Rogeris Deakinsas Bedfordo meno centro užsakymu metus fotografavo šiaurinį Devoną ir pietvakarių Angliją. Šios fotografijos bus publikuojamos pirmą kartą; jos puikiai perteikia aštrų ironišką Deakinso žvilgsnį, taip pat fiksuoja jau išnykusią pokario Didžiąją Britaniją. Antrasis fotografijų rinkinys atskleidžia Deakinso meilę pajūriui. Keliaudamas filmuoti, operatorius fotografavo kraštovaizdžius visame pasaulyje.“

 

Rogerio Deakinso gerbėjai gali likti kiek nusivylę, mat knygoje neras daug užkulisinių kadrų iš garsiųjų filmų, prie kurių jis dirbo. Tačiau knyga tikrai perteiks intymų ir nepakartojamą vaizdų meistro žvilgsnį į mus supantį pasaulį.

 

Pats Deakinsas teigia, kad jo, kaip kino operatoriaus, darbas – nuolatinis bendradarbiavimas su kitais, o jei filmas sėkmingas, jo rezultatus mato plati auditorija. Fotografavimas jam – tai būdas pabūti su pačiu savimi, o ir savo nuotraukomis jis dalijosi retai.

 

Parengė Ilona Vitkauskaitė